in

“Istina o napadima na Severni tok iznenadiće Evropu”

Mnogi u Evropi će biti iznenađeni ako informacije o počiniocima terorističkog napada Severni tok budu objavljene u javnosti, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, Moskva radi diplomatskim kanalima na prijemu u istragu. Ipak, danas Rusija „nailazi na zid nespremnosti na bilo kakvu interakciju i nespremnosti da zajedno dođemo do  istine“.

Kako je naglasio Peskov, ako podaci budu objavljeni u javnosti, to će „sigurno iznenaditi mnoge“ u Evropi.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Što se tiče mogućih izvršilaca, dobro su poznata naša razmatranja, naše, da kažemo, preliminarne pretpostavke. Nema smisla da ih ponavljamo, ne možemo trenutno da imamo nikakve nove podatke, jer smo lišeni mogućnosti da učestvujemo u istrazi“, saopštio je Peskov.

On je pojasnio da Nemačka, Švedska i Danska ne daju Rusiji informacije o ovom slučaju.

Napadi su se desili 26. septembra odjednom na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu – Severni tok i Severni tok 2 .

Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu. Operater Severnog toka Nord Stream AG saopštio je da je vanredno stanje na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme popravke.

Kremlj je incident nazvao aktom međunarodnog terorizma. Prema rečima portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove , u oblasti gde su se dogodile eksplozije, vežbe NATO -a su izvođene korišćenjem dubokomorske opreme.

Prema Vladimiru Putinu, „sankcije nisu dovoljne za Anglosaksonce“, oni su počeli da uništavaju panevropsku energetsku infrastrukturu.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /