in

Iznenadni zaokret: Orban okreće leđa Putinu?!

Mađarski parlament može da ratifikuje zahtev Švedske za članstvo u NATO kada se sastane na prolećnom zasedanju krajem ovoga meseca, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban u obraćanju naciji.

– Dobra je vest da će naš spor sa Švedskom uskoro biti okončan – rekao je Orban, preneo je Rojters.

Orban je naveo da su on i švedski premijer Ulf Kristerson preduzeli korake da se ponovo izgradi poverenje između dve zemlje.

Orban nije rekao koji su to koraci, navodi britanska agencija.

Očekuje se da će mađarski parlament početi prolećno zasedanje 26. februara.

Američka ambasada u Budimpešti saopštila je u petak da će dvostranačka delegacija američkog Kongresa posetiti Mađarsku u nedelju kako bi izvršila pritisak na Budimpeštu da ratifikuje zahtev Švedske za članstvo u NATO-u kada se mađarski parlament ponovo sastane nakon zimske pauze, saopštila je danas američka ambasada u Budimpešti.

Ambasada je navela da senatori putuju u Mađarsku da bi razmotrili sa mađarskim zvaničnicima „strateška pitanja sa kojima se suočavaju NATO i Mađarska“.

– Pristupanje Švedske NATO je pitanje koje direktno utiče na nacionalnu bezbednost SAD, a takođe i na bezbednost Alijanse u celini – rekao je američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman ranije ovoga meseca.

Mađarska je jedina zemlja članica NATO koja nije ratifikovala švedski zahtev.

Švedska je podnela zahtev za pridruživanje NATO u maju 2022. godine, nakon početka rata u Ukrajini.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je u sredu da očekuje da Mađarska uskoro odobri zahtev Švedske za članstvo u NATO.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /