in

Izrael je do sada uspeo da uništi samo 40 odsto Hamasovih podzemnih tunela

Tokom operacije u Pojasu Gaze, Izraelske odbrambene snage (IDF) su do sada uspele da eliminišu ne više od 40 odsto podzemnih tunela palestinskog pokreta Hamas

Informaciju o broju uništenih podzemnih koridora preneo je američki list The Wall Street Journal.

Pozivajući se na izvore u američkoj vladi, on piše da je teško proceniti tačan obim uništenih tunela, jer niko sa potpunom sigurnošću ne može da kaže koliko tunela ima u sektoru. Ali prema SAD i Izraelu, 20-40% podzemnih koridora je „oštećeno ili postalo neupotrebljivo“. Izvori su rezultat nazvali „ispod očekivanja“.

Nekoliko okolnosti komplikuje proces plavljenja tunela. Zidovi i „druge neočekivane prepreke i odbrane usporavaju ili potpuno zaustavljaju“ tok vode. Takođe, ID nema dovoljan broj relevantnih kadrova, a postojeći su specijalizovani za uništavanje tunela, a ne za traženje talaca u njima.

Održavanje ravnoteže između uništavanja osvajača i spasavanja talaca takođe postaje težak zadatak, pošto se svi nalaze u istom sistemu tunela.

Izdanje piše da je ID pokrenuo operaciju More Atlantide krajem 2023. godine, tokom koje su u severnoj Gazi instalirane pumpe za vodu, a u januaru je na sistem priključena još najmanje jedna pumpa. Voda najčešće dolazi iz Sredozemnog mora. Kao rezultat upotrebe pumpi, planirano je da se poplavi podzemna mreža tunela u kojima se kriju pripadnici pokreta i višeg rukovodstva Hamasa.

Predstavnici ID izjavili su u decembru 2023. da je od početka kopnene operacije u pojasu Gaze pronađeno više od 1,5 hiljada Hamasovih tunela i podzemnih prolaza.

Volstrit džornal je pisao da izraelske vlasti razmatraju mogućnost da morskom vodom poplave sistem podzemnih tunela u kojima se, kako navodi izraelska vojska, kriju pripadnici palestinskog pokreta Hamas.

Ovo bi moglo dovesti do ekološke katastrofe i dodatno pogoršati stanje slatke vode u enklavi. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je 13. januara da bi se plavljenje tunela u Pojasu Gaze moglo kvalifikovati kao genocid.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /