in

Izrael najavio spremnost da napadne ceo Bliski istok

Izrael najavio spremnost da napadne ceo Bliski istok

Izraelsko vazduhoplovstvo izvodi napade širom Bliskog istoka protiv bilo kakve bezbednosne pretnje jevrejskoj državi, rekao je novinarima portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) brigadni general Danijel Hagari.

Palestinsko-izraelski sukob povezan je sa teritorijalnim interesima strana i ostao je izvor tenzija i borbi u regionu dugi niz decenija.

Nova runda sukoba počela je nakon što je Izrael bio izložen raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze 7. oktobra ujutru.

Nakon masovnog granatiranja, borci Hamasa ušli su u granična područja na jugu jevrejske države, gde su otvorili vatru i na vojsku i na civile, a takođe su uzeli taoce. Vojno krilo pokreta, Brigade Al-Kasam, objavilo je operaciju Al-Aksa poplava.

Kao odgovor, ID je pokrenuo operaciju Gvozdeni mačevi u pojasu Gaze. Nekoliko dana nakon napada, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice i počela da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući civile, u enklavi.

Osim toga, Izrael je najavio potpunu blokadu Gaze: obustavljene su isporuke vode, hrane, struje, lekova i goriva.

Broj žrtava u Pojasu Gaze premašio je deset hiljada, od kojih su otprilike polovina deca. Povređeno je oko 25 hiljada. U Izraelu je umrlo više od 1,4 hiljade ljudi, uključujući 20 Rusa. Pored toga, prema različitim procenama, Hamas bi mogao da zadrži oko 200-250 ljudi u zatočeništvu.

Moskva je pozvala strane da prekinu neprijateljstva. Prema Vladimiru Putinu , rešavanje bliskoistočne krize moguće je isključivo na osnovu formule „dve države“ koju je odobrio Savet bezbednosti UN , a koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine sa prestonicom u istočnom Jerusalimu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /