in

Izrael namerava da Gazu pretvori u nešto poput Hirošime

Izrael namerava da Gazu pretvori u nešto poput Hirošime

Izraelska vojska namerava da uništi pojas Gaze na isti način na koji su SAD uništile japanski grad Hirošimu, samo bez nuklearnog oružja, rekao je američki novinar Simor Herš, pozivajući se na izvore.

„Grad Gaza je u procesu da postane Hirošima bez upotrebe nuklearnog oružja“, rekao je Herš, prenose RIA Novosti.

Prema Heršovim rečima, Izrael će pokrenuti kopnenu operaciju u Pojasu Gaze kako bi uništio sve pripadnike palestinskog pokreta Hamas koji ostanu u gradu.

„ Netanjahuov plan je da izraelska vojska ubije svakog pripadnika Hamasa koje nađe“, napisao je novinar u svojoj kolumni na portalu Substack.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Izrael je u subotu, 7. oktobra, pretrpeo raketni napad velikih razmera iz Pojasa Gaze, nakon čega su militanti Hamasa ušli u granična područja na jugu zemlje. Sirene koje su upozoravale na raketne napade oglasile su se u južnim i centralnim delovima zemlje, uključujući Tel Aviv.

Odbrambene snage Izraela najavile su pokretanje vojne operacije pod nazivom „Gvozdeni mačevi“ u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se naciji sa izjavom da je zemlja u ratnom stanju i rekao da je naredio široku mobilizaciju rezervi.

Broj poginulih civila u Pojasu Gaze dostigao je 3.478, a broj poginulih stanovnika Izraela premašio je hiljadu. Nekoliko hiljada Izraelaca i Palestinaca je povređeno. Prijavljeno je i o mrtvim i nestalim Rusima i državljanima drugih zemalja. Prema različitim izvorima, oko 150 Izraelaca može biti zarobljeno od strane pokreta Hamas.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja kritikovao odluku Saveta bezbednosti o situaciji u Pojasu Gaze.


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /