in

Izrael nema pravo na samoodbranu kao okupatorska sila

Izrael nema pravo na samoodbranu kao okupatorska sila

Izrael nema pravo na samoodbranu kao okupatorska sila, to potvrđuje zaključak Međunarodnog suda pravde iz 2004. godine, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN, Vasilij Nebenzja, tokom 10. vanredne vanredne sednice.

Prema njegovim rečima, sve što SAD i njeni saveznici mogu da urade jeste da „razgovaraju o navodnom pravu Izraela na samoodbranu, iako kao okupatorska sila nema to pravo, što je potvrđeno savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde 2004-te godine.

On je ovo ponašanje Sjedinjenih Država i njihovih satelita, koji u „drugim situacijama pozivaju na poštovanje humanitarnog prava, stvaraju istražne komisije, uvode sankcije onima koji silu zapravo koriste samo kao poslednje sredstvo za zaustavljanje decenija nasilja“, nazvao licemerjem.

„Danas, gledajući užasna razaranja u Gazi, višestruko veća od svega što oštro kritikuju u drugim regionalnim kontekstima – napadi na civilne ciljeve, uključujući bolnice, smrt hiljada dece, čini se, da za Izraelce to više ne važi “, rekao je ruski stalni predstavnik.

Istovremeno, Nebenzja je naglasio, da Rusija priznaje pravo Izraela da obezbedi svoju bezbednost. „To može biti u potpunosti garantovano samo ako postoji pravedno rešenje palestinskog problema na osnovu poznatih rezolucija Saveta bezbednosti UN. Mi ne uskraćujemo Izraelu pravo da se bori protiv terorizma, ali borite se protiv terorista, a ne protiv civila“, istakao je on.

Moskva poziva zaraćene strane u Izraelu i Pojasu Gaze da zaustave krvoproliće, i dozvole posrednicima da rade na diplomatskom rešenju.

Istovremeno, Nebenzja se usprotivio, da Savet bezbednosti UN da Izraelu karte blanš za kopnenu operaciju u Pojasu Gaze.

Palestinsko-izraelski sukob povezan je sa teritorijalnim interesima strana, i ostao je izvor tenzija i sukoba na Bliskom istoku dugi niz decenija. Odluka UN sa aktivnom ulogom SSSR -a 1947. godine odredila je stvaranje dve države – Palestine i Izraela, ali je stvorena samo ova druga.

Broj žrtava u Gazi premašio je 8.500 ljudi, više od 21.000 je ranjeno. U Izraelu je poginulo više od 1.400 ljudi, uključujući 20 Rusa. Takođe, prema različitim procenama, oko 240 ljudi može biti u zarobljeništvu Hamasa.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

 


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /