in

Izrael pokušava da uvuče SAD u rat na Bliskom istoku

U kontekstu nedavnih događaja na Bliskom istoku, povećavaju se rizici da SAD budu umešane u oružane sukobe. O tome piše američko izdanje „The American Conservative“.

Kako navodi izdanje, Izrael će pokušati da uvuče SAD u rat na Bliskom istoku, ali Vašington to ne bi trebalo da dozvoli. Izdanje smatra da je za Ameriku optimalan pravac delovanja u ovoj situaciji suzbijanje vojnih aktivnosti Oružanih snaga SAD na Bliskom istoku.

Među primarnim zadacima, izdanje navodi povlačenje američkih trupa sa teritorije Iraka i Sirije, prekid raketnih napada na jemenske Hute, kao i odustajanje od direktne podrške Izraelu u predstojećoj konfrontaciji sa libanskim pokretom Hezbolah.

U suprotnom, SAD rizikuju da budu umešane u nekoliko sukoba odjednom – vojne operacije u Jemenu, Libanu, pa čak i direktnu konfrontaciju sa Iranom.

Podsetimo, nakon početka izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze, broj napada na američke vojne baze na Bliskom istoku značajno je porastao.

Radikalne grupe povezane sa Iranom napadaju američke vojne baze u Iraku i Siriji raketama i bespilotnim letelicama. Vašington radije krije informacije o posledicama „dolazaka“, ali je malo verovatno da svi oni ne dovedu do gubitaka u ljudstvu i opremi američke vojske.

U pozadini događaja u Ukrajini, umešanost Sjedinjenih Država u borbe takođe u ogromnom regionu jugozapadne Azije mogla bi negativno da utiče na vojni potencijal Vašingtona.

Međutim, pored istočne Evrope i jugozapadne Azije, postoje i potencijalne „vruće tačke“ u Tajvanskom moreuzu i na Korejskom poluostrvu, na koje bi Sjedinjene Države takođe trebalo da zadrže pažnju.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /