in

Izrael upozorava Iran na veliki regionalni rat ako bude direktno napadnut!


S obzirom da su izraelske ambasade širom sveta u povećanom stanju pripravnosti, i dodatni rezervisti IDF-a su pozvani, a odsustva kući i vikend za sve borbene trupe su naglo otkazani u četvrtak, izraelsko stanovništvo sa nestrpljenjem iščekuje odgovor – a neki izveštaji govore da stanovnici već traže sigurnost u skloništima za bombe.

Teheran je obećao da će uskoro doći osveta za izraelski vazdušni napad u ponedeljak na njegovu ambasadu u Damasku. Većina stručnjaka veruje da će to imati oblik balističkih projektila koji će padati na izraelske gradove.

Međutim, izraelski lider Benjamin Netanjahu je navodno obećao da će Islamska Republika, ako lansira rakete sa svog tla, obezbediti „snažan odgovor“ Izraela.

Izraelski zvaničnici su kasno u toku dana rekli Aksiosu da bi takav čin „odveo trenutni sukob na drugi nivo“ — što bi sasvim sigurno uključivalo direktan izraelsko-iranski rat i time izbijanje šireg regionalnog sukoba. Akios dodaje sledeća zapažanja:

Iranski zastupnici u Libanu, Siriji, Iraku i Gazi napali su Izrael, ali nije bilo napada sa iranskog tla.

Direktan iranski udar na Izrael bio bi bez presedana i mogao bi dovesti do regionalnog rata na Bliskom istoku.

Netanjahu je u četvrtak obavestio svoj bezbednosni kabinet da su izraelske snage već bile angažovane sa Iranom „direktno i preko svojih zastupnika, te stoga Izrael deluje protiv Irana i njegovih zastupnika, kako defanzivno tako i ofanzivno“.

U saopštenju koje je izdao kabinet premijera stoji: „Mi ćemo znati kako da se odbranimo i radićemo po osnovnom principu ko god nam šteti ili planira da nam naudi – i mi ćemo njemu.

Bela kuća je u međuvremenu izdala saopštenje ubrzo nakon što su Bajden i Netanijahu razgovarali o krizi u Gazi, rekavši da je „predsednik Bajden jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države snažno podržavaju Izrael suočen sa tim [iranskim] pretnjama“.

U međuvremenu su se pojavili neprovereni izveštaji koji govore da je CIA upozorila Izrael da očekuje napad Irana u narednih 48 sati, što je takođe objavljeno u izraelskoj štampi.

U ovom trenutku, veze Izraela sa ključnim zemljama Zaliva kao što su UAE su blizu tačke preloma, nakon što je pre samo nekoliko godina diplomatska normalizacija pozdravljena Trampovim Abrahamovim sporazumom.

Ali izveštaji međunarodne i izraelske štampe potvrđuju da su UAE objavili da zaustavljaju svaku koordinaciju humanitarne pomoći sa Izraelom.

Dalje, kako izveštavaju izraelski mediji: „Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) najavili su suspenziju diplomatske koordinacije sa Izraelom nakon smrti sedam humanitarnih radnika Svetske centralne kuhinje u Gazi.

Istovremeno, Izrael je zauzet stavljanjem svojih ambasada širom sveta u stanje visoke bezbednosne pripravnosti zbog „pojačane pretnje iranskog odgovora” nakon izraelskog napada u ponedeljak na iransku ambasadu u Damasku.

Sve ovo je poslužilo da Brent poraste u poslednja dva sata, a Brent je skočio iznad 90 dolara prvi put od oktobra…

S obzirom da Iran obećava da će njegova odmazda doći svakog trenutka, izraelska vojska je u stanju pripravnosti, a najnovija mera je da se pauziraju sva odsustva kući za sve borbene trupe.

IDF je u ratu i pitanje raspoređivanja snaga se stalno razmatra po potrebi“, saopštila je izraelska vojska.

U međuvremenu se kaže da je predsednik Bajden “besan” na premijera Netanjahua zbog ubistva sedam radnika Svetske centralne kuhinje u Gazi, iako je Izrael priznao da je to bila “ozbiljna greška”.

Do sada ovo zvuči kao puke prazne reči „zabrinutosti“ – tema razgovora koja se ponavlja iz Bele kuće čak i dok njena politika u Gazi nastavlja polako da lomi demokratsku bazu – ali se kaže da je Bajden pritiskao Bibija na „momentalno primirje„.

U pozivu se dalje navodi da je prekid vatre neophodan da bi se “zaštitili nevini civili” u Gazi i poboljšala humanitarna situacija.

Aksios piše da je Bajden svom izraelskom kolegi dao „ultimatum” pošto je američki predsednik „naglasio da su udari na humanitarne radnike i ukupna humanitarna situacija neprihvatljivi”.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /