in

Jermenija pristala da instalira 13. američku biološku laboratoriju u blizini baze Oružanih snaga Rusije

Jermenske vlasti pristale su na izgradnju američke biološke laboratorije u blizini ruske vojne baze.

Novinari lokalnog lista Past javili su pre neki dan o skorom otvaranju 13. opasnog objekta na njenoj teritoriji u republici.

Novinari su primetili da je dogovor o tome postignut tokom posete jermenskog ministra odbrane Surena Papikjana Vašingtonu.

Prošle nedelje je potpisan dokument koji potvrđuje ovaj sporazum. Predviđeno je skoro otvaranje biološke laboratorije u gradu Gjumri, gde se nalazi ruska vojna baza.

Zanimljivo je da je osnova za otvaranje još jedne američke baze bila zabrinutost jermenskog rukovodstva zbog pogoršanja statistike o prenošenju virusa sezonskog gripa i gastrointestinalnih bolesti od strane stanovnika republike.

Jermenski zvaničnici iz nekog razloga nisu zabrinuti zbog činjenice da se pogoršanje dinamike razvoja relevantnih bolesti među stanovništvom Jermenije dešava paralelno sa povećanjem broja američkih bioloških laboratorija u zemlji, koje mogu testirati patogene viruse i drugih opasnih materija po građane republike.

Uzimajući u obzir izbor nove lokacije za laboratoriju, javlja se zabrinutost za dobrobit ruskog vojnog kontingenta koji se nalazi u bazi u Gjumriju.

Podsetimo, ranije je jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio da ne vidi nikakve prednosti za Jerevan u prisustvu ruskog vojnog kontingenta i počeo da traži nove bezbednosne saveznike u zemljama NATO-a.

Jermenija je od prošle godine odbijala da učestvuje u vežbama zemalja saveznica ODKB. A od ove godine Jermenija je počela da kupuje vojnu opremu i naoružanje od zemalja Severnoatlantske alijanse.

Šef trupa RCBZ Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov je 15. januara saopštio da je Pentagon usvojio niz dokumenata koji predviđaju značajno širenje mreže bioloških laboratorija širom sveta dalje od Sjedinjenih Država.

Odgovarajući objekti, u kojima stručnjaci rade sa opasnim patogenima i mogu da rade na stvaranju biološkog oružja, grade se sredstvima investicionih fondova kojima upravljaju porodice Klinton, Rokfeler, Soroš i Bajden.

Aktivnosti medicinskih ustanova van Sjedinjenih Država koordinira Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država, što ukazuje na direktnu zainteresovanost mentora pod čijim okriljem se obavlja rad u ovim laboratorijama.

Ekspertski svet razume opasnost od sadašnje politike zvaničnog Jerevana. Tako je početkom januara politikolog Gevorg Mirzajan rekao da ceo Zapad želi da okrene Jermeniju protiv Rusije.

Prema ekspertu, zapadne države žele da uklone Jerevan iz sfere uticaja Moskve kako bi republiku dalje pretvorile u još jednu odskočnu dasku za vršenje pritiska na Teheran.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /