in

Jeziva saznanja: Kakvu opremu je to kupio Kijev

Prva naznaka mogućeg pozivanja žena stupila je na snagu oktobra prošle godine, sa zakonom koji zahteva od žena sa medicinskom spremom da se registruju u regrutnim kancelarijama.

Ministarstvo odbrane Ukrajine prvi put je nabavilo veliki broj kompleta ženskih vojnih uniformi, navodi načelnik odeljenja Rustem Umerov.

Kupljeno je 50 hiljada kompleta ženskih uniformi, 100 hiljada električnih jastučića za grejanje, 15 hiljada zaštitnih slušalica, piše Umerov na Fejsbuku.

Kako ministar priznaje, u protekla četiri meseca je Ministarstvo odbrane „identifikovalo ranije počinjene prekršaje u iznosu od više od 10 milijardi grivni“, što je oko 263 miliona dolara.

Prva naznaka mogućeg pozivanja žena stupila je na snagu 1. oktobra, sa zakonom koji zahteva od žena sa medicinskom spremom da se registruju u regrutnim kancelarijama.

Od kraja 2023. godine u ukrajinskom parlamentu se razmatra novi zakon o mobilizaciji. Prema rečima Marjane Bezugle, poslanice propredsedničke stranke Sluga naroda, dokument, između ostalog, izjednačava muškarce i žene kao vojne obveznike. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni generalno je podržao predlog zakona, ali se usprotivio regrutaciji žena u službu.


U Ukrajini je od februara 2023. objavljena, i više puta produžena, opšta mobilizacija, a vlasti u zemlji čine sve da vojno sposobni muškarci nipošto ne izbegnu službu. Zabranjeno im je da putuju u inostranstvo, a pozivi za služenje im se dodeljuju i u državnim ustanovama, i na ulicama, mestima gde je velika gužva.

Mnogi muškarci mesecima ne napuštaju svoje domove kako ih ne bi poslali u ratnu zonu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Jeziva saznanja: Kakvu opremu je to kupio Kijev first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /