in

Još 30 zemalja je spremno

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je 30 zemalja spremno da se pridruži BRIKS-u, organizaciji koju su osnovale Rusija, Kina, Indija i Brazil.

U zvaničnom obraćanju povodom ruskog predsedavanja BRIKS-u, Putin je podvukao da ta grupa privlači sve više pristalica i istomišljenika širom sveta.

Naime, cilj Moskve za ovogodišnje predsedavanje biće „jačanje multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbednost“, sa planovima za održavanje preko 200 događaja širom zemlje u narednih dvanaest meseci, prenosi Teletrejder.

„Naravno, imaćemo u vidu spremnost mnogih drugih zemalja, a njih je sada 30-ak, da se u nekom obliku pridruže BRIKS-u i njegovoj višestrukoj agendi. Radi toga, aktivno ćemo se pozabaviti razradom modaliteta nove kategorije država-partnera organizacije“, poručio je predsednik Rusije.

Podsetimo, Rusija preuzima jednogodišnje rotirajuće predsedavanje proširenom BRIKS-u.

Pet novih članica – Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija – formalno postaju punopravne članice grupe BRIKS i počinju zajednički rad u tom svojstvu od danas, 1. januara, pod predsedavanjem Rusije, koja preuzima tu funkciju od Južne Afrike.

Argentina je trebalo da postane šesta nova članica ove asocijacije, ali je 29. decembra novi argentinski predsednik Havijer Milej zvanično obavestio članice BRIKS-a da će njegova zemlja odbiti poziv.

(b92.net)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /