in

Kada će se ponovo glasati?

Jezičak na vagi je koalicija „Mi – Glas iz naroda“. Ukoliko istraju u odluci da neće ni sa kim, biće novih izbora u Beogradu.

U isti dan (3. januar) kada je Republička izborna komisija (RIK) objavila konačne rezultate parlamentarnih izbora održanih 17. decembra prošle godine, i Gradska izborna komisija (GIK) Grada Beograda usvojila je Ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, prema kojem je lista broj 1 „Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“ dobila 49 mandata, izborna lista broj 3 „Srbija protiv nasilja“ – Dobrica Veselinović – prof. dr Vladimir Obradović 43 mandata, a izborna lista broj 5 Dr Miloš Jovanović – „Nada za Beograd“ dobila sedam mandata.

Izborna lista broj 13 „Mi – Glas iz naroda, Aleksandar Jerković“ dobila je šest mandata, dok je izborna lista broj 2 „Ivica Dačić – Premijer Srbije, Toma Fila – Gradonačelnik Beograda“ osvojila pet mandata.

Izbori su ponovljeni na samo tri biračka mesta na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja na izborima održanim 17. decembra, ili na kojima su poništeni rezultati glasanja zbog uočenih izbornih nepravilnosti, čime su iscrpljene sve primedbe, pre svega koalicije „Srbija protiv nasilja“, koja je bojkotovala ponovljene izbore, zahtevajući potpuno poništavanje izbora (i beogradskih i parlamentarnih) i da se organizuju novi, uz manju ili veću intervenciju Evropske unije i tzv. međunarodne zajednice.

Dok je ponavljanje izbora bio više puta isproban recept, poništavanje izbora postoji samo u pravnoj teoriji, ali ga do sada nije bilo u sudskoj praksi.

Posle svih iscrpljenih žalbi, koaliciji „Srbija protiv nasilja“ jedino ostaje zahtev za poništavanje izbora Ustavnom sudu. Začkoljica je u tome što Ustavni sud nema rok za odlučivanje, ali može i da odbaci zahtev kao neosnovan. Čak im i mediji iz Evrope poručuju da optužbe o izbornoj prevari nisu ubedljive.

Novi izbori u Beogradu su, međutim, i te kako mogući, ali ne zbog poništavanja izbora već ako ne bude bilo većine za formiranje vlasti. Nijedna od partija i koalicija koje su osvojile mandate za Skupštinu grada Beograda nema većinu, pa čak i predsednik Srbije ne isključuje mogućnost novog glasanja.

A taj jezičak na vagi za većinu u gradskom parlamentu još ranije je poručio: „Idemo na nove izbore.“ „Nećemo ići u koaliciju sa SNS-om jer, da smo to hteli, mogli smo da se i učlanimo“, izjavio je nosilac liste „Mi – Glas iz naroda“, doktor Branimir Nestorović.

On je rekao da neće nikoga podržati, da ta lista ne može da prihvati odgovornost da presuđuje u glavnom gradu, niti će praviti kompromise, uz poruku: „Neka budu novi izbori u Beogradu.“

Da li će tako i biti videće se uskoro jer sledeći postupak izborne komisije jedinice lokalne samouprave nalaže da se, najkasnije u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, svi dobijeni mandati sa izborne liste dodele kandidatima po redosledu na izbornoj listi.

U Beogradu konstitutivnu sednicu zakazuje predsednik skupštine prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora, s tim da se nova skupština konstituiše u roku od dva meseca od dana objavljivanja rezultata izbora, dakle, 3. marta.

Prvi uslov za raspisivanje novih izbora u Beogradu stiče se ako Skupština grada ne bude konstituisana u roku od dva meseca od dana objavljivanja rezultata izbora, tog 3. marta, a pod konstituisanjem smatra se izbor predsednika Skupštine i postavljenje sekretara, precizira se u Poslovniku Skupštine grada Beograda.

Rok od dva meseca može biti i prolongiran ukoliko gradski parlament potvrdi mandate odbornika i izabere predsednika i postavi sekretara, ali u narednih 30 dana ne izabere gradonačelnika i gradsko veće.

U tom slučaju, predsednik Narodne skupštine Srbije dobija rok od dva meseca da raspiše izbore za odbornike, s tim da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45 ni više od 60 dana.

Dakle, novi beogradski izbori mogli bi najranije da budu održani tri i po meseca nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora, što bi moglo da bude već sredinom aprila.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /