in

Kako bi izgledao napad Rusije na Zapadnu Evropu- Rat u tri faze

Prošle su dve godina od kada je Rusija sa trupama ušla u Ukrajinu tog 24. februara 2022. godine. Bliski istok nalazi se na ivici haosa od kada je Hamas 7. oktobra 2023. napao Izrael, piše Daily Mail.

Opasnost od rata se nadvila kao senka nad Evropu, vojni planeri, ministri odbrane tvrde da je opasnost od globalnog sukoba sve veća i da smo sada mnogo bliže, nego što je to bilo za vreme Kubanske raketne krize oktobra 1962. godine.

Ovako započinje svoju priču britanski Daily Mail na temu kako bi izgledao ruski napad na Evropu u trenutku dok većina članica EU i NATO upozorava svoje stanovništvo.

Ova priča inače dolazi u trenutku kada NATO pakt započinje najveće vojne manevre koji će trajati četiri i po meseca sa 90.000 vojnika, 2000 oklopnih vozila kako bi Severnoatlanska alijansa pokazala odlučnost i vojnu moć ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Inače prema planovima koje su bivši američki i britanski generali projektovali, Rusija bi napala Evropu u tri faze:

Prva faza masovni sajber i kopneni napad

Prva faza rata započela bi masovnim sajber napadom. Rusi su ga izveli zaključuju visoki oficiri u uvodu napada na Ukrajini. Uklonjena je ViasatKOMUNIKACIONA MREŽA. Cilj Rusije bio bi da sajber rat koristi za unošenje haosa u redove NATO pakta.

Takođe na udaru masovnog ruskog sajber napada bila bi i ključna infrastruktura NATO pre svega udar na morske luke i da se poremeti logistika i lanci snabdevanja.

Pojedini analitičari ne isključuju i da postoji mogućnost i protivsatelitkse borbe, napada Rusije na komercijalne i vojne satelite SAD i EU, zatim napad SAD na ruske vojne satelite. Jedna od opcija je i ometanje.

Dok traje bitka u sajber prostoru i svemiru na zemlji putem interneta širi se kampanja dezinformacija, izvode se propagandne akcije , podstiču se u nekim državama nemiri, previranja kako bi pojedine države dospele pod rusku sferu uticaja.

Druga faza operacije -udar balističkim raketama

Posle ove operacije u sajber prostoru sledi ono što se naziva “konvencionalno-kinetička operacija” na zemlji u vazduhu i na moru.

Ta operacija započela bi kao brutalni raketni napad osmišljen da “osakati” knjučne vojne infrastrukturne ciljeve u istočnoj Evropi, ali i šire.

Svaki rat između Rusije i NATO-a biće okarakterisan ogromnim razaranjem i eskalirajućim napadima“, piše Daily Mail

„Rusija se neće stideti da koristi stotine preciznih projektila dugog dometa protiv civilnih ciljeva širom Evrope“, upozorio je general Hodžis.

Treća faza napada -kopnena, invazija:

Ova faza ruskog napada na Evropu počela bi kako predviđa general Hodžis direktnim udarom sa kopna, vazduha i sa mora na Severnoatalnsku alijansu. To bi usledilo tek kada bi Rusija svoje istoršene zalihe oružja popunila uz pomoć Irana i Kine. Hodžis smatra da će Moskva prvo udariti na Suvalki koridor koji se nalazi između Poljske, Litvanije i ruske eksklave Kalinjingrad.

Prema Hodžisu to bi izazvalo ogormne probleme za NATO pakt jer ako ga osvoje zajedno sa Belorusijom taj prostor će postati platforma za pokretanje druge faze operacije u kojoj bi učestvovalo na hiljade ruskih tenkova, e sad tu je posebno veoma zanimljiv detalj, a to je da ruske tenkove kontroliše veštačka inteligencija?!

Da takvi tenkovi podržani vojskom napadaju jednu od tri baltičke države pretpostavlja se Litaniju, a onda Poljsku i na kraju Letoniju i Estoniju.

Vojne snage NATO koje se nalaze na Baltiku su zamišljeni kao “odbrambene snage” koje će imati zadatak da zadrže prvi ruski napad i pokušaju da drže front dok na Baltik ne stigne glavnina snaga NATO pakta. Dok napad traje Putin čeka kako će alijansa odgovoriti na ovaj ruski napad.

General Hodžis smatra da svako oklevanje da se uzvrati udar da se ispuni član 5. to bi značilo neuspeh i slom alijanse.

Nekoliko dana posle početka kopnene i vazdušne operacije pokreće se ruska ratna mornarica u osom slučaju Severna flota koja treba da preuzme kontrolu nad severnom arktičkom rutom.

Hodžis smatra da je Putinov cilj da se ne NATO preuzme, nego da se razbije napadom na istočni bok (Baltik) i osvajanjem kritičnih mesta poput Arktika jer sa topljenjem polarnog leda usled klimatskih promena, nove pomorske rute (Severni morski put) postaju sve pristupačnije za transport.

Hodžis smatra da je cilj Rusije dominacija nad Severnom pomorskom rutom jer bi sav pomorski saobraćaj bio usmeren preko severa od čega bi Moskva mala ogromnu korist. Uz pomoć raketa velikog dometa Rusija bi kontrolisala sve ono što ulazi ili izlazi u ili iz severnog Atlantika prema Arktiku i obrnuto.

Rusija već polaže pravo na vlasništvo i kontrolu nad većinom Severnog morskog puta, najpristupačnijeg arktičkog brodskog puta koji bi mogao da postane nova saobraćajnica za međunarodnu trgovinu.

Ruta prolazi duž ruske arktičke obale i stoga spada u rusku ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ), što omogućava zemlji da preuzme kontrolu nad brodskim aktivnostima, plovidbom i eksploatacijom resursa, u skladu sa članom 234 Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora ( UNCLOS).

Sa osvajanjem Arktika, ruska Severna flota kreće u napad na Skandinavske luke raketama sa čime nanosi štetu i poremećaje zapadnoj infrastukturi, logistici i komunikacijama u fazi eskalacije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /