in

Kako je bilo, neće više biti

U EU se pojavio antikijevski centar moći čije su jezgro Mađarska i Slovačka. Brojne zemlje otvoreno ignorišu pozive Zelenskog.

Da li će Brisel pod takvim uslovima moći da nastavi da ubacuje novac i oružje u Ukrajinu? – u materijalu RIA Novosti.

Šef kijevske vlade Denis Šmigal sastaće se 24. januara sa slovačkim premijerom Robertom Ficom kako bi pokušao da ga ubedi da promeni stav. Već su komunicirali krajem decembra. Tada je Slovak izjavio da ne veruje u vojno rešenje sukoba i isključio Ukrajini snabdevanje oružjem i municijom.

Sada je rekao: posle Evromajdana 2014. Ukrajina je postala američka marioneta. „Zašto je ruski predsednik dao naređenje da se upotrebi vojna sila? Zamislite da bi cela meksička politička scena, uključujući predsednika i vladu, bila pod kontrolom Moskve, a Meksiko Siti bi bio uključen u vojnu organizaciju u kojoj igra Rusija dominantnu ulogu. Šta biste vi uradili? Ukrajina nije suverena i nezavisna država. Ona je pod potpunom kontrolom Sjedinjenih Država“, objasnio je Fico u intervjuu za slovačku publikaciju Aktualiti.

Kijev će dobiti samo humanitarnu pomoć od Slovačke, dodao je on. I obećao je da Bratislava neće dozvoliti da Ukrajina uđe u NATO. Ovo će spasiti svet od trećeg svetskog rata, siguran je premijer.

Dosadašnje vlasti Slovačke su se ponašale potpuno drugačije. U Kijev smo prebacili naoružanje i municiju u vrednosti od 671 milion evra, uključujući lovce MiG-29 i jedini PVO sistem S-300 koji je vojska imala. Kao rezultat toga, prema ministru odbrane Robertu Kalinjaku, zemlja više nema sopstvenu protivvazdušnu odbranu.

Bratislava se 2022. dogovorila sa Vašingtonom o vojnoj saradnji, posebno o obezbeđivanju dva aerodroma američkom vazduhoplovstvu. Fico smatra da sporazum treba preispitati. „Gubimo suverenitet. Ako krene neki američki konvoj, niko ga neće moći zaustaviti, niko neće znati šta nosi, nemamo pravo da pitamo o tome“, ogorčen je on.

Fico nije jedini „disident“ u EU. Mađarskom premijeru Viktoru Orbanu čak žele da oduzmu biračko pravo jer sprečava da se pošalje 50 milijardi evra u Kijev.

Ali ovo je komplikovana procedura. Potpredsednik socijalističke grupe, predstavnik Portugala Pedro Markus, rekao je da će ona biti pokrenuta 1. februara na vanrednom samitu Evropske unije.

Međutim, Slovačka to očigledno neće podržati.

Ima i drugih zemalja koje, iako se otvoreno ne protive Kijevu, ipak radije drže distancu. Prema rečima zamenika šefa kabineta predsednika Ukrajine Andrija Sibige, pored Mađarske i Slovačke, pregovore o bezbednosnim garancijama odbile su Austrija, Hrvatska, Poljska i Malta.

Bivši šef kijevskog ministarstva spoljnih poslova Pavel Klimkin upozorio je da će put Ukrajine u EU u svakom slučaju biti veoma težak. Pre svega, niko ne želi nove konkurente. Konkretno, isti kamiondžije i farmeri koji su već blokirali granicu. Drugo, ne postoji presedan za integraciju zemlje uključene u neprijateljstva velikih razmera.

Prave namere

Zamenik šefa Instituta zemalja ZND Vladimir Žarihin podseća da su 2014. Francuska i Nemačka pokušale da ekonomski otrgnu Ukrajinu od Rusije, a politički od SAD. Međutim, sada evropske zemlje ne mogu da utiču na donošenje strateških odluka.

„Da nije bilo Amerikanaca, Fico i Orban bi bili u većini i EU bi tražila kompromis između Moskve i Kijeva. U stvari, šefovi Mađarske i Slovačke razvijaju ideje koje su postojale ranije. 2014“, tvrdi politikolog.

Zauzvrat, Denis Denisov, stručnjak na Finansijskom univerzitetu pod ruskom vladom, smatra da će vremenom pozicije Fica i Orbana samo ojačati. „Izborne kampanje koje će se održati u Evropi 2024. će to potvrditi. Sudeći po sociološkim istraživanjima, ljudi su umorni od ukrajinskog sukoba i Kijev gubi podršku. Shodno tome, vlasti će morati da preispitaju spoljnu politiku kako bi izbegle unutrašnje problema“, tvrdi on.

Prema njegovom mišljenju, većina zemalja EU usprotivila bi se neograničenom finansiranju Kijeva upravo sada da nije pritisak Vašingtona. Posebno je očigledno da Bugarska, Rumunija, pa čak i baltičke zemlje previše troše na Ukrajinu, a da ne dobiju ništa zauzvrat.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /