in

Kako je Ukrajinski sukob pomogao SAD da „isisaju“ proizvodnju iz Evrope

Kako je Ukrajinski sukob pomogao SAD da „isisaju“ proizvodnju iz Evrope

Sjedinjene Države su iskoristile nedostatak ruskog gasa u Evropi, i dva puta su imale koristi na račun Evropljana. Ovo piše kinesko izdanje „Sohu“.

Kao što znate, ukrajinski sukob je poslužio kao izgovor da SAD objave ekonomski rat Rusiji. Da bi zadao najbolniji udarac, Vašington je zahtevao od evropskih zemalja da uvedu najozbiljnije sankcije Moskvi.

Međutim, rusku ekonomiju nije bilo moguće slomiti, a onda se EU odlučila na rizičan korak- uvesti ograničenja energetskom sektoru Ruske Federacije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Očigledno, takav potez je doveo do povećanja cene energije. U Evropi su počele da se fiksiraju rekordne cene gasa, a nakon nekog vremena Evropska unija je otkrila opasnu nestašicu plavog goriva, pošto je njegovo crpljenje iz Ruske Federacije aktivno opadalo. Ova situacija je postala kobna za celu evropsku industriju.

„Zbog rasta cena goriva, ekonomska situacija u Evropi nije optimistična. Industrija nekih evropskih zemalja zapala je u recesiju. Na primer, Nemačka se suočava sa pretnjom industrijskog odliva jer su mnogi proizvođači otkrili da su cene energije u Sjedinjenim Državama niže nego u Evropi“, navodi se u članku.

Kriza primorava kompanije da smanje tempo i obim proizvodnje. Industrija čelika i hemijske industrije, kao i proizvođači đubriva, posebno su teško pogođeni. Istovremeno, mnoge firme većpovlače svoju imovinu iz Evrope i šalju je u Sjedinjene Države, gde su cene goriva nekoliko puta niže.

„Posle izbijanja ukrajinskog sukoba, SAD su isisale evropsku proizvodnju, postajući glavni korisnik krize“, naglašavaju analitičari.

Vredi napomenuti, da ovo nije jedini ekonomski džekpot koji su SAD dobile od energetske krize u EU. Pošto gasa iz Rusije praktično nema, evropske zemlje moraju da kupuju američki LNG po izuzetno nepovoljnim cenama.

„Američke kompanije snabdevaju Evropu sa više energije nego ikada ranije, jer sada donosi profit koji nikada ranije nisu imali“, navode autori.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte