in

Kako su omanule izraelske obaveštajne službe?

Kako su omanule izraelske obaveštajne službe?

Uprkos dobro razvijenoj obaveštajnoj mreži, vlasti su bile potpuno iznenađene napadom, tako da se stiče utisak da je čitava akcija odlično isplanirana

Napad Hamasa na Izrael naročito je iznenađujući zbog toga što je, kako piše „Gardijan“, izraelski  nadzor palestinskog društva veoma sofisticiran i veoma invazivan, dok je praćenje aktivnosti samog Hamasa jedan od njihovih glavnih zadataka.

Gotovo je šokantno da Izrael nije bio svestan planiranog napada, budući da ima izuzetno razvijenu obaveštajnu mrežu, i da njegove doušnike na okupiranim palestinskim teritorijama, čini veliki broj pažljivo izabranih ljudi.

Uz kombinovane napore Šin Beta, izraelske domaće obaveštajne službe, Mosada, njegove spoljne špijunske agencije i sva sredstava Izraelskih odbrambenih snaga, i za Bi-Bi-Si je zapanjujuće da niko nije video da se ovo dešava.

„Izrael bez dileme ima najobimnije i dobro finansirane obaveštajne službe na Bliskom istoku. Ima doušnike i agente unutar palestinskih militantnih grupa, kao i u Libanu, Siriji i drugde. U prošlosti je, vršila tačno tempirane atentate na vođe militanata, blisko poznajući sva njihova kretanja.

Ponekad se to radilo sa udarima dronova, nakon što su agenti postavili GPS tragač na automobil pojedinca; ponekad je u prošlosti čak koristio i eksplodirajuće mobilne telefone“, ukazuje Bi- Bi-Si.

„Gardijan“ precizira da su Izaelci mobilišući doušnike, tražili pojedince sa finansijskim i zdravstvenim problemima, one koji su ranjivi zbog seksualne neprikladnosti, kao i Palestince kojima je dozvoljeno da napuste obalni pojas. Članovi militantnih grupa u izraelskim zatvorima takođe su istorijski bili meta obaveštajnih napora-

Izraelska tehnološka industrija za nadzor, o čemu svedoči i skandal sa špijunskim softverom „Pegazus“ , među najnaprednijim je na svetu. Uprkos svemu tome, predviđanje koraka Hamasa je potpuno izostalo.

„Istina je da je Hamas, iako uvek odlučan i sposoban za dugoročno planiranje, postao mnogo veštiji u prilagođavanju vojnim izazovima sa kojima se suočava, često ulažući velike napore u planiranje i identifikaciju izraelskih ranjivosti, što je činjenica koja je veoma dobro poznata odbrambenim snagama Izraela“,ukazuje bivši „Gardijanov“ dopisnik iz Jerusalima Piter Bomont.

Sve ovo, kako ističe Bomont, ukazuje da je napad planiran ne samo unutar Hamasa, već i rivalskih frakcija Gaze, sa nivoom operativne sigurnosti koji je bez presedana u prethodnim rundama borbi.

Vojni analitičari su već požurili da sugerišu da je Hamas verovatno upotrebio značajnu obmanu, kao i šok od napada iz više domena – uključujući rakete i infiltraciju – da bi stvorio maksimalan haos.

Ono što je jasno, navodi „Gardijanov“ novinar  jeste da je Izrael propustio da uoči potencijalne pripreme: planiranje, skladištenje zaliha. I neposredno uoči ofanzive Hamasa, kada su se njegovi borci okupljali i približavali graničnim oblastima pod nadzorom redovnih patrola, kamere, senzori kretanja tla i daljinski upravljani mini topovi na mestima koji su se u prošlosti pokazali efikasnim protiv pokušaja juriša na graničnu ogradu, svi su omanuli.

I ograda sa bodljikavom žicom trebalo je da služi kao „pametna barijera“ da spreči upravo ovu vrstu infiltracije, ali su je pripadnici Hamasa jednostavno buldožerima probili, isekli žicu i ušli u Izrael sa mora i paraglajderom.

„Sve to ukazuje na operaciju koja je, kao i prethodni Hamasovi iznenadni napadi sa infiltracijom, uključujući i one upade tunelima u Izrael, zahtevala ogromnu količinu priprema. Možda je značajna činjenica, kako su istakli izraelski mediji, da incidente u koje je poslednjih meseci umešan Hamas izraelske obaveštajne agencije nisu identifikovale kao pripremu za rat“, zaključuje Bomont.

I izraelski mediji su postavljali neizbežno pitanje: kako se tako nešto dogodilo baš na dan kada se obeležava pola veka Jom Kipurskog rata koji se smatra kolosalnim neuspehom obaveštajnih službi – kada je Izrael napala arapska koalicija.

„Ceo Izrael se pita: gde su izraelske odbrambene snage, gde je policija, gde je obezbeđenje“, upitao je i Eli Maron, bivši šef izraelske mornarice, na televiziji uživo.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /