in

Kako su snimljeni nemački oficiri dok planiraju napad na Rusiju

Kako su snimljeni nemački oficiri dok planiraju napad na Rusiju

Ne smiruje se bura koju je izazvalo objavljivanje presretnutog razgovora nemačke vojske

Za onlajn sastanak, tokom kojeg su oficiri Bundesvera razgovarali o mogućnosti napada na Krimski most, nije korišćena bezbedna linija, prenosi list Bild.

Razgovor je vođen preko zvaničnog fiksnog telefona Bundesvera u američkom programu VebEks, koji je instaliran na mobilnim telefonima oficira.

Nemačke obaveštajne agencije sada proveravaju da li je dozvoljeno korišćenje verzije VebEks za razmenu informacija najnižeg stepena tajnosti (samo za službenu upotrebu). Takođe se sprovodi analiza kako bi se utvrdilo koliko su pomenute informacije tokom razgovora poverljive.

„Postoji razlog da se veruje da je korišćeno nedovoljno bezbedno sredstvo komunikacije za razgovor o ovakvim stvarima. Ovo je jedan od predmeta dalje istrage“, saopštila je predstavnica nemačkog ministarstva odbrane za „Bild“.

Prema navodima ministarstva, nije poznato da je bilo još slučajevi presretanja razgovora.

Poslanik Bundestaga, stručnjak za spoljnu politiku Hrišćansko-demokratske unije Roderih Kizeveter pozvao je da se proveri cela IT infrastruktura i komunikacioni kanali vlasti nakon pojavljivanja u ruskim medijima snimka razgovora visokih nemačkih vojnih zvaničnika o planovima da se napadne Krimski most raketama Taurus.

Podsetimo, glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“ i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan je objavila 40-minutni audio-snimak razgovora visoko rangiranih oficira nemačkog Bundesvera koji razmatraju „kako da bombarduju Krimski most“.

Sudeći prema tom zapisu, u razgovoru učestvuju četvorica oficira, među kojima je i šef Odeljenja za operacije i obuku Vojno-vazduhoplovnih snaga.

Oficiri, pored ostalog, razmatraju kako da isporuče rakete „taurus“ i kako da obuče ukrajinske vojnike da ispale te rakete na Krimski most, tako da Nemci ne pređu „crvenu liniju“ i da ne postanu očigledni učesnici sukoba u Ukrajini.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /