in

Kako su Ukrajinci mogli da obore ključni ruski avion A-50?

Ukrajinski izvori tvrde da su njihovi PVO sistemi oborili ruske avione Il-22 i A-50. Ovu izjavu dao je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

Kasnije su se pojavili nezvanični izveštaji da je Il-22 mogao preživeti navodni napad i prinudno sleteti; takođe nema tačnih informacija šta se desilo sa drugim avionom.

Ministarstvo odbrane Rusije još nije komentarisalo ove podatke. Šta se zna o A-50 i zašto ga ukrajinska vojska tako uporno lovi.

14. januara, poslanici Aleksandar Fedienko i Jurij Misjagin iz Komiteta za nacionalnu odbranu i bezbednost Vrhovne rade Ukrajine najavili su udare na dva ruska aviona, prenosi Telegram kanal „Countri Politics”. Prema rečima poslanika, radilo se o avionu za radio-izviđanje A-50 i vazdušnom komandnom mestu Il-22.

Prema ukrajinskoj strani, napadi na avione su navodno izvedeni iz oblasti sela Kirilovka u Zaporoškoj oblasti i sela Strelkovoj u Hersonskoj oblasti.

Kasnije u ponedeljak, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Zalužni je na svom Telegram kanalu napisao da su navodno uništeni ruski avion za radarsku detekciju velikog dometa A-50 i centar za kontrolu Il-22.

Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo ovu informaciju.

Šta je Moskva rekla o mogućem padu aviona A-50 i Il-22

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj ne raspolaže informacijama o navodno oborenim ruskim avionima. On je preporučio da se informacije razjasne sa ruskim Ministarstvom odbrane. „Na kraju krajeva, ovo je tema koja se tiče napretka specijalne vojne operacije“, dodao je Peskov.

Telegram kanal WarGonzo i vojni dopisnik Jurij Podoljaka sugerisali su da bi informacije o oborenom A-50 mogle biti pouzdane. Ministarstvo odbrane Rusije još nije komentarisalo ove dve letelice.

A-50 je avion AVACS (radar za detekciju i navođenje velikog dometa), moćan i dalekometni radar za svestrane vožnje postavljen na bazi vojnog transportnog aviona Il-76. Avioni koji su trenutno u upotrebi su modernizovani uzimajući u obzir najnovije tehnologije elektronskog izviđanja i ratovanja.

Prema otvorenim podacima, napravljeno je više od 30 primeraka A-50. U avionu je radio-tehnički kompleks „Šmel” težak više od 20 tona. Radarska oprema A-50 je lako prepoznatljiva, jer je napravljena u obliku velike konveksne „palačinke“ iznad tela aviona.

Pored toga, ovaj avion ima radio protivmere i mogućnosti ometanja. Tim A-50 sastoji se od 15–16 ljudi, od kojih je pet članova posade, a ostalo su radio-operateri.

Prema otvorenim podacima, ova letelica može da detektuje lansiranja i prati let nestrateških balističkih raketa na dometu do 800 km, a krstarećih raketa na dometu do 215 km. Na ovoj udaljenosti „vidi“ neprijateljske avione: bombardere – 650 km od sebe, lovce – 300 km.

Kopneni ciljevi se definišu ili kao pojedinačni (na primer, lanser protivvazdušnog raketnog sistema ili operativno-taktičke rakete) na udaljenosti do 300 km, ili kao grupni ciljevi (na primer, kolona tenkova) na udaljenost do 250 km.

A-50 takođe može da prati stanje površine okeana. Otkriva pomorske ciljeve na dometu na radio horizontu. Jedna od važnih funkcija aviona je istovremeno praćenje i analiza do 300 ciljeva.

Prema izveštajima medija , A-50 su koristile ruske trupe tokom obe kampanje u Čečeniji, u Siriji i tokom Severnog vojnog okruga u Ukrajini.

Zašto je A-50 opasan za ukrajinske oružane snage?

A-50 služi kao moćan radar i kontrolni centar u isto vreme. On može da kontroliše situaciju i u vazduhu i na površini zemlje ili mora, dok ostaje van domašaja. Stručna zajednica smatra da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije postigle uspeh u borbi protiv ukrajinske avijacije i sistema PVO, pošto su A-50 koristile kao sredstvo za izviđanje i navođenje.

„Obavlja funkcije kontrole, navođenja svojih trupa, otkrivanja neprijatelja i opšteg prilagođavanja borbenih dejstava. A-50 se kreće u patrolnu zonu izvan dosega neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane i može da vrši radarsko izviđanje, da vodi borbene avione do neprijateljskih aviona ili kopnenih ciljeva i da isporučuje najnovije operativne i taktičke informacije komandnim mestima svih nivoa.

Ovo je leteće komandno mesto, analog američkom AVACS-u“.

Prošle nedelje Militari Vatch Magazine je pisao da A-50U (modernizovani A-50) uništava ostatke ukrajinske avijacije. Pozivajući se na različite izvore, publikacija je navela da su u borbenim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine zabeleženi ozbiljni gubici.

„Rusija navodno sve više koristi svoj A-50U ‘leteći radar’ sisteme ranog upozorenja i ciljanja da neutrališe neprijateljske avione. Iscrpljivanje ukrajinske protivvazdušne odbrane, o kojoj zapadni izvori dosta govore, izlaže preostale jedinice avijacije sa posadom sve većem riziku“, navodi se u publikaciji.

Kako su ukrajinske oružane snage mogle da izvrše napad na Il-22 i A-50

Počasni vojni pilot, general-major Vladimir Popov, sugerisao je da ukrajinska vojna PVO nije mogla da pogodi A-50. Prema njegovom mišljenju, u slučaju pravog napada na avion, mogli su ga izvršiti diverzanti sa ruske teritorije.

„Sudeći po otvorenim podacima, Il-22 je mogao prinudno da sleti na najbliži aerodrom. Ali ne mogu ništa da kažem o A-50, nemam potvrđene informacije. Ako je bio oboren, onda, najverovatnije, iz MANPADS-a koji se nalazi u rukama „uspavanih“ ćelija ukrajinskih jedinica koje su ostale na našoj teritoriji, negde u oblasti Mariupolja ili iz Melitopolja, Džankoja. Ni pod kojim uslovima sa teritorije Ukrajine“, rekao je Popov.

On je pojasnio da A-50 obično deluje uglavnom na udaljenosti od linije kontakta, duboko na sopstvenoj teritoriji. Prema Popovu, to je obično 100–150 km od kontaktne linije.

„U ovom slučaju, njegovo spuštanje je prilično problematično. Pored toga, ima i pokriće lovačke avijacije, sistem PVO ga nadgleda i radi kao celina“, zaključio je Popov, za ruske medije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /