in

Kandidaturu Ukrajine za NATO treba razmotriti „u nekom drugom trenutku“

Kandidaturu Ukrajine za NATO treba razmotriti „u nekom drugom trenutku“

Procedura za prijem Ukrajine u NATO sada je neblagovremena, rekao je Džejk Saliven, pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost.

„Sada, po našem mišljenju, najbolji način da podržimo Ukrajinu je praktična podrška „na terenu“, a proces u Briselu treba da se pristupi nekom drugom trenutku“, rekao je on.

Istovremeno, Saliven je naglasio da Vašington ne odbija da podrži politiku „otvorenih vrata” za NATO. On je podsetio i da sve odluke o prijemu novih članica mora da usaglasi 30 zemalja koje su uključene u blok.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ranije je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio da je Kijev ubrzano podneo zahtev za ulazak u NATO. Njegova izjava je data nakon što su Vladimir Putin i šefovi DNR , LNR , Zaporoške i Hersonske oblasti potpisali sporazume o pripajanju regiona Rusiji.

Vrhovna rada Ukrajine je u decembru 2014. izmenila dva zakona, napuštajući vanblokovski status države. U februaru 2019. ukrajinski parlament je usvojio amandmane na ustav, fiksirajući kurs zemlje u EU i NATO. Ukrajina je postala šesta država koja je dobila status partnera za proširene mogućnosti NATO-a.

Predstavnici zvaničnog Vašingtona su više puta izjavljivali da se u ovoj fazi ne razmatra mogućnost ulaska Ukrajine u NATO. Istovremeno, SAD su naglasile da alijansa nikada neće odustati od politike „otvorenih vrata“ i nisu isključile da bi Kijev u budućnosti mogao da pokuša da se pridruži toj organizaciji.