in

„Kao da je Putin bacio bombu na Berlin“ – Mediji o curenju vojnih podataka

„Kao da je Putin bacio bombu na Berlin“ – Mediji o curenju vojnih podataka

Ako je i druge razgovore od tako visokog političkog i vojnog značaja u Nemačkoj isto tako lako presresti, onda Ministarstvu odbrane uskoro neće biti potrebna pres služba, piše Frankfurter Allgemeine.

Kako navodi izdanje, curenje poverljivih informacija je katastrofalno kao da je Putin bacio bombu na Berlin.

Cinična osoba bi dobro došla da se zahvali ruskim obaveštajnim službama, kaže novinar FAZ-a: „Nikada nismo bili tako detaljno obavešteni kao zahvaljujući objavljivanju presretnutog razgovora između oficira – ni o mogućem razmeštanju Taurusa u Ukrajini, niti o aktivnostima tamošnjih saveznika, niti o tome šta Vazduhoplovstvo misli o ministru odbrane“.

Ali za nemačku vladu, Bundesver i reputaciju Nemačke kao pouzdanog saveznika, ovo kršenje tajnosti je katastrofa: „Kao da je Putin bacio bombu na Berlin“.

Sada će Britanci sumnjati u Nemačku kao saveznika. Amerikanci takođe neće biti srećni zbog obelodanjivanja informacija o njihovom prisustvu u Ukrajini.

Narušen je i ugled kancelara. „Ako se drugi razgovori sa takvom vojnom i političkom eksplozivnošću mogu tako lako presresti, onda Ministarstvu odbrane više neće biti potrebna pres služba“, zaključuje FAZ.

Kako god bilo, Kremlj svim silama uspeva da spreči Zapad da ne stane u odbranu Ukrajine. Moskva takođe koristi svaku priliku da podeli redove svojih protivnika, pa „ne treba davati Putinu municiju za to, kao što to sada radi Bundesver“.

A politička odgovornost za ono što se dogodilo leži na ministru i, pre svega, na kancelaru, koji je izgubio kontrolu nad debatom o raketama Taurus unutar sopstvene koalicije – ako je uopšte imao kontrolu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /