in

Katasonov upozorio šta će uskoro dogoditi

Američke monetarne vlasti će morati da podignu ključnu stopu. Ovo je izjavio poznati ruski ekonomista, Valentin Katasonov, a prenose ruske agencije, pozivajući se na „Jutjub“ kanal „Sve po redu“.

Prema njegovim rečima, ako rukovodstvo SAD ne preduzme ovaj korak u bliskoj budućnosti, onda bi stvar mogla da se završi pravom katastrofom – nivo inflacije bi mogao da dostigne gigantske razmere i tada bi u zemlji nastala pretnja stagflacije. U ovom slučaju, inflacija će nastaviti da raste, ali neće doneti privredni rast.

S druge strane, kako je objasnio ekspert, podizanje ključne stope preti Sjedinjenim Državama nastankom velike krize neplaćanja, jer poskupljenjem novca ogroman broj različitih privrednih subjekata neće duže mogu da servisiraju svoje finansijske obaveze po brojnim kreditima, kako privatno, tako i u sferi poslovanja.

Privatne američke banke mogu da izgube kreditni novac, a da bi popunile svoje račune likvidnošću, počeće da zahtevaju hitnu otplatu duga od svojih klijenata, što će naravno odmah izazvati „dužnički cunami“. Kao rezultat toga, ekonomija države može jednostavno da se zaustavi.

Ako se to dogodi, dolar će se u velikoj meri srušiti. Tada će na svim bankomatima, uključujući i u Rusiji, biti ogromni redovi, ispunjeni ljudima koji su svojevremeno uložili većinski deo svoje ušteđevine u američkoj valuti. Da bi se minimizirali ovi rizici, ima smisla napustiti dolar unapred.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /