in

Katastrofa je na pragu: Zapad je već napravio plan

Katastrofa je na pragu: Zapad je već napravio plan


Nepovoljna situacija na ratištu za Kijev primorava Zapad da se pripremi za „katastrofalan poraz” ukrajinskih snaga, kojima nedostaje oružje i municija, izneo je Ijan Martin, kolumnista britanskog lista Tajms.

„Događaji primoravaju vojne i civilne lidere u Londonu, Vašingtonu, Parizu i Briselu da planiraju katastrofalni kolaps ukrajinskih snaga, uskraćujući oružje i municiju koja im je potrebna“, napisao je on u članku.

Suprotno popularnom verovanju da je reč o „zamrznutom sukobu“ u kome nijedna strana ne može da postigne odlučujuću prednost, borbe se nastavljaju na linijama fronta i postoji „stvarni rizik“ da ukrajinske snage budu potisnute nazad, rekao je Martin.

Međutim, pre samo godinu dana situacija je bila potpuno drugačija, kaže Martin.

„Nada je tada bila u ukrajinsku kontraofanzivu na proleće koja bi pomogla da se ponovo zauzme teritorija. Nije uspelo… Vlade koje najsnažnije podržavaju Ukrajinu su očigledno zabrinute i razmatraju najgore scenarije“, piše kolumnista.

„Scenario noćne more“ je ponavljanje prošlih događaja, kada su ruske trupe „probile linije na jugu i istoku“. Tada su, kako se seća Martin, „ukrajinske trupe koje su se povlačile mogle samo da uspore napredovanje” Ruske Federacije, nakon čega se ruska vojska „približila prestonici, a novi talas izbeglica napustio je Ukrajinu”.

Sledeći napredak ruskih trupa bio bi katastrofalan za Kijev i postavio bi Zapad pred teške izazove, kaže se u članku.

Sam kolumnista je rekao da se zalaže za maksimalnu vojnu podršku Ukrajini i zapitao se kada će Zapad shvatiti da se mir u Evropi „može garantovati samo silom“.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i da se „igraju vatrom“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /