in

Kijev će morati da pristane na ovo, Zelenski više nema kud

Pregovori o sukobu u Ukrajini, ako do njih dođe, neće se zasnivati na „formuli“ Zelenskog – Moskva i Kijev će pregovarati na osnovu situacije na frontu i političko-geografske realnosti, tvrdi neimenovani izvor u Moskvi.

„Formula mira“ koju je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ili „kopenhški format“ neće biti osnova za pregovore Rusije i Ukrajine, navodi izvor.

Bez Rusije, ni jedan razgovor o Ukrajini nema smisla, kaže on i podseća da je Kijev sam sebi zakonom zabranio pregovore sa Rusijom, dok istovremeno Zapad snabdeva Ukrajinu naoružanjem za terorističke napade.

Diplomatski izvor u Ankari za rusku agenciju kaže da Turska još ne vidi spremnost Zapada za pregovore o rešavanju sukoba u Ukrajini i da postoji opasnost da situacija dođe u ćorsokak.

Podsetio je na reči turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je više puta ponovio da u mirovnom procesu nema gubitnika i dodao da bi nastavak pregovora u okviru Istambulskog procesa mogao da doprinese prekidu vatre.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacuje „formulu mira Zlenskog“, ističući da je predlog apsolutno neostvariv – zahteva obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, da joj se daju garancije bezbednosti i da se formira specijalni tribunal za istragu „ratnih zločina“ koji se pripisuju Rusiji. Kremlj ovu inicijativu smatra potpuno odsečenom od stvarnosti.

Kako je istakao predsednik Rusije Vladimir Putin, ako Kijev zaista želi pregovore, nisu mu potrebni nikakvi veliki, teatralni postupci, već samo da ukine zakon o zabrani pregovora. Pritom, rešenje je moguće samo ako se poštuju bezbednosne garancije Rusije, dodao je Putin.

Moskva je takođe više puta isticala da ispunjavanje ciljeva Specijalne vojne operacije ostaje njen apsolutni prioritet.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /