in

Kijev i London potpisali! Rusija napada Britaniju, ukrajinska vojska dužna da za 24 sata… Ovo su detalji

Ukrajina će „u roku od 24 sata“ pružiti pomoć Velikoj Britaniji u slučaju „napada“ Rusije na nju, prenela je Ukrajinska pravda, rekao je premijer te zemlje Denis Šmigal.

Prema rečima Šmigala, bezbednosni sporazum koji su potpisali Kijev i London je „bilateralni, partnerski“.

– I ne samo da Velika Britanija mora da reaguje u roku od 24 sata – ako dođe do agresije na Ukrajinu, Ukrajina će takođe braniti svog saveznika i partnera u roku od 24 sata, reagovati na ovaj ili onaj način da podrži Ujedinjeno Kraljevstvo u slučaju da Rusija želi da napadne našeg prijatelja partnera i saveznika – rekao je on.

Osim toga, Šmigal je izrazio nadu da će i druge zemlje potpisati slične sporazume sa Ukrajinom, nazvavši sporazum sa Londonom „standardom“ koji „postavlja granicu“.

Britanski premijer Riši Sunak doputovao je u petak u Kijev da potpiše „istorijski“ desetogodišnji sporazum o bezbednosti. Sporazum predviđa tri glavne vrste bezbednosnih garancija iz Londona: pružanje Kijevu „sveobuhvatne pomoći za zaštitu i obnovu teritorijalnog integriteta“; sprečavanje i obuzdavanje vojne eskalacije i „nove ruske agresije“; pomoć u budućoj integraciji Kijeva u evroatlantske institucije, uključujući podršku reformama.

Ugovor obećava povećanu i kontinuiranu sistematsku podršku u odbrani. Nijedna od tačaka se ne odnosi na direktno učešće Britanije u sukobu sa Rusijom ili raspoređivanje trupa kraljevstva na teritoriji Ukrajine. Napominje se da će u slučaju bilo kakvog neslaganja engleska verzija dokumenta preovladati.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /