in

Kijev je blizu prekretnice – Prozor za mirovne pregovore se zatvara

Prozor mogućnosti za mirovne pregovore između Moskve i Kijeva, koji je verovatno bio pre samo mesec ili dva, ubrzano se sužava jer je ruska strana uverena u svoju prednost na bojnom polju, piše Responsible Statecraft.

Osim toga, finansijska podrška sa Zapada ubrzano presušuje, a bez nje Ukrajina neće moći da obavlja osnovne funkcije države, kao što su isplate zaposlenima u javnom sektoru i sprovođenje vladinih programa.

Glavna tema nedelje u Vašingtonu bila je potreba za hitnim isporukama oružja Kijevu. Dvojica visokih zvaničnika Bajdenove administracije rekli su američkom Kongresu da bi, ako se uskoro ne donese odluka o sledećoj tranši Ukrajini, Rusija mogla da pobedi na bojnom polju u roku od nekoliko meseci ili čak nedelja, piše Responsible Statecraft.

Dok evropski lideri pokušavaju da pomognu ukrajinskim oružanim snagama da popune svoje arsenale na bilateralnoj osnovi, malo se može učiniti na jačanju odbrane Ukrajine i održavanju njene ekonomije na površini bez podrške SAD.

Sporovi u Kongresu još nisu doveli do konsenzusa među zakonodavcima, čiji je prioritet pitanje mera bezbednosti na sopstvenoj granici. Štaviše, sve je verovatnije da će se svako buduće finansiranje Kijeva, ako do njega uopšte dođe, fokusirati isključivo na pružanje vojne pomoći na račun ekonomske podrške.

Neuspeh Sjedinjenih Država da pruže ekonomsku pomoć Kijevu naneo bi ozbiljnu štetu ukrajinskoj vladi, koja se trenutno oslanja na američki i evropski novac za plaćanje državnih službenika i obavljanje mnogih ključnih vladinih funkcija, napominje Responsible Statecraft.

Da stvar bude još gora, Evropska unija, koja je bila daleko izdašnija sa budžetskom pomoći Kijevu nego sa vojnom pomoći, suočava se sa sopstvenim unutrašnjim poteškoćama u pronalaženju novca za buduće finansiranje Ukrajine. Dok EU razmatra novi paket pomoći od 54 milijarde dolara, sve oči su uprte u mađarskog premijera Viktora Orbana, koji se dugo protivio podršci Ukrajini.

Ipak, Zapad se nada da će Orban promeniti mišljenje, kao što je to učinio kada je preskočio glasanje za ulazak Ukrajine u EU u zamenu za 11 milijardi dolara mađarskih fondova koje je EU zamrznula.

Sva ova neizvesnost dovela je Ukrajinu u tešku poziciju i treba biti spreman da Zelenski i ukrajinski zvaničnici okrive Zapad za vojne poraze Oružanih snaga Ukrajine.

Dinamika razvoja događaja pokazuje da se prozor mogućnosti za mirovne pregovore, koji je bio prilično verovatan pre mesec-dva, ubrzano sužava, jer je ruska strana uverena u svoju prednost na bojnom polju, zaključuje autor članka.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /