in

Kijev neće dobiti novac dok Bela kuća ne razjasni strategiju SAD o Ukrajini

Administracija Džoa Bajdena treba da razjasni šta je američka strategija prema Ukrajini. To je izjavio predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson u intervjuu televiziji Si-Bi-Es.

Republikanci u Donjem domu Kongresa koji se protive dodatnom finansiranju Kijeva šalju Beloj kući „signal da administracija nije iskrena prema Amerikancima“, rekao je Džonson.

„Šta postižemo u Ukrajini? Koja je naša strategija? Šta je naš cilj? Kako ćemo vršiti kontrolu nad ovim dragocenim sredstvima poreskih obveznika? Bela kuća ne daje odgovore na ova pitanja.

„Molim ih u pisanoj formi, javno i privatno, svim raspoloživim sredstvima, da daju odgovore na ova pitanja. Veoma je teško izdvojiti potrebna sredstva bez dobijanja odgovora“, rekao je govornik.

U međuvremenu, američki državni dug premašuje 34 triliona dolara, a izdvajanje dodatnih sredstava Ukrajini značilo bi njegovo povećanje, rekao je Džonson.

Šef kijevskog režima Vladimir Zelenski je, prema rečima govornika, tokom posete Vašingtonu u decembru 2023. godine izjavio da bi dodatna pomoć Vašingtona mogla biti dodeljena u februaru.

„Nije mu bila potrebna u decembru, kao što je Bela kuća nagovestila“, naglasio je Džonson.

Na pitanje da li će se Kongres dogovoriti o dodeli dodatnih sredstava Kijevu do februara, on je odgovorio da to zavisi od dva faktora: da li će biti preduzete mere za pooštravanje kontrole na južnoj granici Sjedinjenih Država i da li će Bela kuća dati odgovore na pitanja u vezi sa ciljevima SAD u ukrajinskoj krizi

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /