in

Kijev priznao – Poginuo ukrajinski general u napadu ruskih kinžala

U Lavovu je 13. januara sahranjen general-potpukovnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Stanislav Pavlovič, pilot i bivši komandant Zapadne vojne komande.

Poznato je da je penzionisan pre 10 godina, ali je donedavno obučavao ukrajinske pilote.

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine izgubilo je jednog od najiskusnijih pilota, koji je savladao tri tipa frontalnih bombardera Su-24 i do poslednjeg obučavao ukrajinske pilote“.

Prema zvaničnim podacima Vazdušne komande „Zapad“ Oružanih snaga Ukrajine i ukrajinskih aktivista, Pavlovič je preminuo od posledica srčanog udara. Uprkos tome, ova verzija pilotove smrti dovedena je u pitanje i u Rusiji i u Ukrajini.

Kako je zapravo poginuo najiskusniji pilot Oružanih snaga Ukrajine Pavlovič?

Brojni ukrajinski izvori navode da Pavlovičeva „iznenadna smrt“ može biti povezana sa raketnim udarima ruskih oružanih snaga na jedan od vojnih aerodroma ukrajinske vojske. Pojašnjava se da je istovremeno sa generalom u Lavovu obavljena sahrana još dvojice oficira, koji su možda povezani sa ukrajinskom avijacijom.

Pored toga, sumnje u zvaničnu verziju Pavlovičeve smrti povezane su sa činjenicom da je sahranjen u zatvorenom kovčegu.

Kako piše vojni ekspert Boris Rožin na svom Telegram kanalu, Pavlovič je mogao biti likvidiran 10. januara tokom udara hipersoničnog kompleksa Kinžal. Prema njegovim rečima, Pavlovič je jedan od najviših oficira Oružanih snaga Ukrajine likvidiranih tokom specijalne vojne operacije.

„Važno je da su 10. januara ključni neprijateljski vojno-industrijski objekti napadnuti kinžalima. Navodno, general je pronađen u jednom od objekata . Po svemu sudeći, ovo je jedan od najviših oficira ukrajinskih oružanih snaga koji je ubijen tokom SVO“, piše Rožin.

Ovu verziju takođe iznosi Telegram kanal „Ukraina.ru“. Prema izvoru, uz Pavloviča su mogli da stradaju i drugi visoki oficiri ukrajinskih oružanih snaga i zapadni savetnici.

Veruje se da je on mogao da pogine zajedno sa drugim visokorangiranim ukrajinskim vojnim i zapadnim savetnicima od posledica ruskog napada Kinžala na jedan od objekata ukrajinskog štaba“, prenosi Telegram kanal.

Postoji verzija prema kojoj je Pavlovič poginuo od posledica nesreće – srušio se Su-24 dok je obučavao drugog mladog pilota Oružanih snaga Ukrajine.

„Generalno gledano, mišljenja se razlikuju, nemamo dokaza za jednu ili drugu opciju. Možemo samo da konstatujemo da bivši komandant Vazdušne komande „3 zapad” Ukrajine, koji je nakon penzionisanja obučavao pilote bombardera za Oružane snage Ukrajine, to više neće činiti“, navodi se.

Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo ove podatke.

Koje su visoke oficire Oružanih snaga Ukrajine likvidirali Oružane snage Rusije

U avgustu je vojni dopisnik Jevgenij Poddubni na svom Telegram kanalu izvestio da su vojnici Oružanih snaga Rusije eliminisali dva visoka oficira Oružanih snaga Ukrajine u zoni Severnog vojnog okruga. Prema njegovim rečima, reč je o komandantu izviđačkog odreda Nacionalnog bataljona „Kijevska Rus” Petru Korsaku i majoru iz Predsedničke brigade kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Juriju Cibeu.

Poddubni je ranije izvestio o uništenju Eduarda Raščuka, oficira 126. brigade Oružanih snaga Ukrajine, rodom iz Odeske oblasti i ideološkog neonaciste koji je služio u sastavu jedinice Himera.

Osim toga, prema rečima Poddubnog, Oružane snage Rusije su istog meseca likvidirale dva visoka oficira Oružanih snaga Ukrajine – majora Alekseja Šeludka i oficira 38. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine Sergeja Jariša.

Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo ove podatke.

Ukrajinske oružane snage su 30. decembra izvršile udar na Belgorod u kojem je poginulo više od 20 ljudi, među kojima i deca. Kao odgovor na ovaj teroristički napad, Oružane snage Rusije su izvršile udar na centre odlučivanja i vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine u Harkovu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Udarom visokopreciznih raketa na nekadašnji hotelski kompleks Harkov Palace uništeni su predstavnici Glavne obaveštajne uprave i Oružanih snaga Ukrajine, koji su bili direktno uključeni u planiranje i izvođenje terorističkog napada u Belgorodu“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je raketni udar na zgradu Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u oblasti Harkov i na privremeno mesto razmeštaja formacije Desni sektor (organizacija je prepoznata kao ekstremistička u Ruska Federacija, njene aktivnosti su zabranjene) dovela je do likvidacije predstavnika rukovodstva SBU.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /