in

Kina čak ne mora direktno da napadne Tajvan, da bi uvukla SAD u rat!

Kako piše američko izdanje Business Insider, pozivajući se na vodeće američke stručnjake, crvena linija za vojnu intervenciju SAD na Tajvanu verovatno nije invazija Kine, već akcije manjih razmera, kao što je, na primer, blokada ostrva.

Ovo je zasnovano na izveštaju Vašingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije spoljne politike (CSIS), koji je objavljen 22. januara. Centar je sproveo anketu o situaciji oko Tajvana među 52 američka stručnjaka, uključujući akademike, ljude sa velikim iskustvom u američkoj vladi i eksperte analitičkih centara.

Prema izveštaju, oko 79 odsto ispitanih reklo je da je uvereno da će američka vojska intervenisati ako Peking sprovede pomorsku blokadu Tajvana, okružujući ostrvo sopstvenim snagama. Procenat ispitanika koji veruju da je američka vojna intervencija neizbežna raste na 88 ako blokadu prate kineski udari na Tajvan.

Oko 96 odsto anketiranih stručnjaka reklo je da će SAD ući u rat na strani Tajvana ako Kina odluči da izvrši invaziju na ostrvo. Istovremeno, američki stručnjaci nemaju isto poverenje u saveznike Vašingtona.

Tako je samo 33% reklo da bi blokada Tajvana dovela do stvaranja međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama. 60% stručnjaka je uvereno da će američki saveznici pružiti vojnu pomoć ako Kina napadne ostrvo.

CSIS je takođe intervjuisao 35 stručnjaka sa Tajvana koji su bili manje optimistični u pogledu američke intervencije. 60% ispitanika je navelo da će američka vojska pomoći u odgovoru na blokadu, a 72% veruje da će SAD intervenisati ako Kina izvrši invaziju na ostrvo.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /