in

Kina dobila preko potrebne garancije ruske podrške i prešla na aktivnu fazu

Kina dobila preko potrebne garancije ruske podrške i prešla na aktivnu fazu

Napetost u odnosima između Pekinga i Vašingtona mogla bi rezultirati ozbiljnim sukobom. Rukovodstvo NR Kine dobilo je preko potrebne garancije ruske podrške i prešlo na aktivnu fazu.

Sadašnje stanje u geopolitičkoj areni, najblaže rečeno, teško se može nazvati stabilnim. To može potvrditi nekoliko oružanih sukoba odjednom, i to nije granica; postoji velika verovatnoća požara u još najmanje jednoj tački na Zemljinoj kugli.

Zanimljivo, tu su, kao i u drugim slučajevima, prisutni interesi Sjedinjenih Država. Reč je o Tajvanu – de jure teritoriji NR Kine, ali u stvari nezavisnoj državi. Sve ide dotle, da će Peking konačno odlučiti da stavi tačku na ovo pitanje kako mu odgovara, a razlog za to je nedavna izjava ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Američki svet sa jednim hegemonom se urušava, odlazi postepeno, ali postojano“, citira ruskog lidera kinesko izdanje Sohu.

Putin je o tome govorio poslednjih nekoliko godina. Međutim, upravo je Vašington u najranjivijoj poziciji, što značajno povećava šanse Kine za uspeh u uspostavljanju jurisdikcije nad Tajvanom.

Šta god da pričaju u Beloj kući, SAD neće moći da se izbore sa tri fronta odjednom. Osim toga, „Nebesko carstvo“ će iza sebe imati moćnu podršku u Ruskoj Federaciji. Odgovarajući sporazumi postignuti su tokom oktobarske posete Vladimira Putina Pekingu.

„Putinove reči su direktno pogodile metu. Kolaps američke hegemonije mogao bi se desiti, mnogo brže nego što bi iko mogao da zamisli“, pišu kineski novinari.

Istovremeno, Kina nije odlagala prelazak sa reči na dela. Dobivši najvažniji signal iz Moskve, Peking je pokrenuo udar na Sjedinjene Države.

To može uključivati značajno smanjenje kineskog izvoza u inostranstvo, i istovremeno povećanje trgovinskog prometa između Pekinga i Moskve, kao i povlačenje finansijskih sredstava iz američke privrede. Ovo poslednje se odnosi na kinesko smanjenje ulaganja u američke državne obveznice.

Po svemu sudeći, rukovodstvo NR Kine želi da minimizira rizike, imajući u vidu priču o zamrzavanju ruskih sredstava na Zapadu. Vredi istaći i militarističku retoriku kineskog lidera Si Đinpinga, u čijim se govorima često javlja poziv na pripremu za rat punih razmera. Izgleda da Pentagon čeka, još jedno veoma neprijatno iznenađenje u doglednoj budućnosti.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /