in

Kina na Kubi gradi tajnu obaveštajnu bazu za presretanje američkih komunikacija

Kina na Kubi gradi tajnu obaveštajnu bazu za presretanje američkih komunikacija

Peking i Havana dogovorili su se da izgrade bazu na Kubi za presretanje komunikacija u komunikacionim mrežama na jugoistoku Sjedinjenih Država, saznaje The Wall Street Journal (WSJ).

Kina je pristala da plati Kubi nekoliko milijardi dolara za postavljanje takve obaveštajne baze na ostrvu, rekli su izvori listu. Tokom Hladnog rata, SSSR je imao bazu za sličnu namenu na Kubi.

Kina i Kuba postigle su tajni dogovor o postavljanju specijalne baze na oko 100 milja od Floride za presretanje komunikacija, uključujući e-poštu, telefonske pozive i satelitske podatke.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Peking je pristao da plati Havani nekoliko milijardi dolara za izgradnju takvog obaveštajnog objekta na ostrvu, objavio je The Wall Street Journal , pozivajući se na zvaničnike administracije predsednika Džoa Bajdena koji su upoznati sa tim.

Sagovornici WSJ rekli su da će novi objekat omogućiti obaveštajnim službama da presreću mejlove širom jugoistočnih Sjedinjenih Država, gde se nalaze mnoge vojne baze, i da prate kretanje američkih brodova.

Informacije o planiranoj lokaciji izazvale su uzbunu u Bajdenskoj administraciji zbog blizine Kube kopnu SAD. Kineska baza sa naprednim vojnim i obaveštajnim kapacitetima mogla bi da postane nova pretnja nacionalnoj bezbednosti SAD bez presedana, smatra Vašington.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je u sredu, 7. juna, rekao za VSJ da ne može da komentariše opisane sporazume. On je napomenuo da SAD nadgledaju i preduzimaju korake da se suprotstave naporima kineske vlade da investira u infrastrukturu koja bi mogla biti vojnog kvaliteta.

Kirbi je nakon objavljivanja lista rekao da je njegovo izveštavanje „netačno“. On nije izneo nikakve detalje, ali je uverio da su SAD sposobne da ispune „sve naše obaveze da obezbede bezbednost kod kuće i u regionu“.

Kubanska ambasada u Vašingtonu saopštila je u četvrtak, 8. juna, da je objavljivanje lista „apsolutno lažna i neosnovana informacija“. Kineska ambasada nije komentarisala. Američki zvaničnici su podatke o planiranom razmeštanju kineske baze na Kubi nazvali ubedljivim. Rekli su da će baza omogućiti Kini da sprovodi elektronske obaveštajne podatke i nadgleda komunikaciju, uključujući e-poštu, telefonske pozive i satelitski prenos podataka.

Obaveštajni podaci će se prikupljati korišćenjem tehnologije Signals intelligence, odnosno presretanja signala – kako poruka između ljudi, tako i elektronskih signala koji se ne koriste direktno u komunikaciji.

Zvaničnici su odbili da daju više detalja o navodnoj lokaciji prislušne stanice ili da li je gradnja počela. Tokom Hladnog rata, Sovjetski Savez je upravljao svojim najvećim stranim elektronskim obaveštajnim centrom u Lurdu, blizu Havane. Godine 2014. pojavili su se izveštaji da će Rusija ponovo otvoriti stanicu u Lurdu. Njen trenutni status nije mogao da se utvrdi, piše WSJ.

U zajedničkom saopštenju, vodeći poslanici u Komitetu za obaveštajne poslove Senata rekli su da bi kineski sistem za prisluškivanje radija na Kubi predstavljao „ozbiljnu pretnju našoj nacionalnoj bezbednosti i suverenitetu“ i pozvali Bajdenovu administraciju da preduzme akciju.

„Džo Bajden mora da bude svestan stvarnih kineskih pretnji na našem pragu“, napisala je na Tviteru Niki Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline i ambasador u UN i republikanski predsednički kandidat.

Objekat na Kubi signalizira novu fazu u kineskoj odbrambenoj strategiji, rekao je Kreg Singlton, viši saradnik Fondacije za odbranu demokratije, istraživačkog centra za nacionalnu bezbednost u Vašingtonu. „To malo menja pravila igre“, dodao je on. Ekspert je izbor Kube nazvao „takođe namerno provokativnim“.

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /