in

Kina preko MSP: Znamo ko stoji iza napada na “Severni tok”

Kina preko MSP: Znamo ko stoji iza napada na “Severni tok”

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova (MSP) Hua Čunjing nagovestila je da je Severni tok miniran od strane Sjedinjenih Država.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing nagovestila je da iza napada na Severni tok stoje Sjedinjene Države.

Ona je odgovarajući post objavila na svojoj Tviter stranici.

„Ko stoji iza sabotaže u Severnom toku? Ko je najveći korisnik?“, upitala je diplomata.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Istovremeno, Hua Čunjing je propratila post sa tri snimka ekrana.

Jedna od njih je sadržala izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena prema kojoj je američki lider javno govorio o mogućnosti „Ukidanja Severnog toka” ako ruske trupe pređu granicu Ukrajine.

U drugom se govorilo o „ogromnim mogućnostima” koje su se otvorile za Sjedinjene Države nakon sabotaže gasovoda, a treći je citirao izveštaj Pentagona o obuci plivača američkih specijalnih snaga.

Napadi su se desili 26. septembra odjednom na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu – Severni tok i Severni tok 2.

Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu. Operater Severnog toka Nord Stream AG saopštio je da je vanredno stanje na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme popravke.

Gasprom je 3. oktobra izvestio da se pritisak u oštećenim gasovodima Severni tok i Severni tok 2 stabilizovao, curenje gasa je prestalo, a gas se ispumpava iz drugog gasovoda Severni tok 2 kako bi se proverio njegov integritet.

Švedska obalska straža je tog dana saopštila da se „manje“ curenje iz Severnog toka 2 nastavlja i da se čak neznatno povećava.

Generalno tužilaštvo pokrenulo je pokretanje postupka za akt međunarodnog terorizma nakon oštećenja gasovoda Severni tok. Danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofod najavio je odlučnost vlade da odbije učešće Rusije u istrazi sabotaže i identifikaciji odgovornih.