in

Kina vidi znake predstojeće katastrofe u Evropi

Kina vidi znake predstojeće katastrofe u Evropi

Evropske zemlje su postale apsolutno zavisne od Sjedinjenih Država po pitanju politike prema Rusiji. To može da se pretvori u pravu katastrofu ne samo za njih, već i za čitavu svetsku zajednicu, piše kinesko izdanje „Global Times“.

„Apsolutna je tragedija za Evropu, što je njena zavisnost od Vašingtona porasla do te mere, da mora da igra kako joj narede, o pitanjima vezanim za odnose sa Moskvom. Ovo je katastrofalno za nju i svet u celini, jer to može dovesti do strašne neravnoteže i sprečiti normalizaciju situacije u Ukrajini“, navodi se u publikaciji.

U članku se napominje, da su evropske vlade prema američkom dekretu, postavile za glavni zadatak, da se bore protiv takozvane ruske pretnje, potpuno zaboravljajući na ekonomske interese.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Osim toga, Vašington na sve moguće načine pokušava da iskoristi Evropu, da izbegne najgori scenario ekonomske krize u sopstvenoj zemlji.

„Kada je eskalirao sukob u Ukrajini, mnogi Evropljani su mislili da se, zajedno sa Amerikancima, suprotstavljaju Rusima. Međutim, stvarnost je pokazala nešto sasvim suprotno- Evropa je još jedan komad mesa, na američkoj dasci za rezanje“, rezimirao je autor teksta.

Posle početka specijalne operacije, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu, što je dovelo do povećanja cena struje, goriva i hrane u Evropi i SAD.

Vladimir Putin je izjavio, da su uvedena ograničenja zadala ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.