in

Kineska nuklearna podmornica “upala u zamku” za američke i britanske brodove, ima poginulih

Kineska nuklearna podmornica “upala u zamku” za američke i britanske brodove, ima poginulih

Britanski obaveštajci izvestili su o pogibiji posade nuklearne podmornice Ratne mornarice Narodne oslobodilačke vojske Kine (PLA) „093-417“.

Prema njihovim informacijama, podmornica je „upala u zamku“ za američke i britanske brodove tokom misije u Žutom moru, piše Dejli mejl.

Prema pisanju publikacije, nesreća se dogodila 21. avgusta. Poginulo je ukupno 55 članova posade: 22 oficira, 7 kadeta, 9 predvodnika, 17 mornara. Veruje se da je među mrtvima kapetan kineske podmornice Sjue Jong Peng.

Još nema nezavisne potvrde o navodnoj smrti podmornice u javnom domenu, napominje Dejli mejl.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

Uzroci smrti posade

Prema tajnom izveštaju britanske obaveštajne službe, mornari su poginuli od posledica kvara sistema kiseonika podmornice.

Smrt je uzrokovana hipoksijom, manjak kiseonika, zbog kvara sistema na podmornici. Podmornica se sudarila sa lancem i sidrenom preprekom koju je kineska mornarica koristila da uhvati američke i savezničke podmornice

Nakon sudara, sistemi su se pokvarili i trebalo je šest sati da se popravi i izvuče brod, ostavljajući posadu bez dovoljno kiseonika.

Dejli mejl je kontaktirao Kraljevsku mornaricu kako bi razgovarao o detaljima sadržanim u britanskom izveštaju, ali zvanični izvori su odbili da komentarišu. Izveštaj UK, zasnovan na vojnim obaveštajnim podacima, visoko je poverljiv.

Kina negira incident

Dejli mejl napominje da Kina zvanično negira incident sa podmornicom. Pored toga, Peking je verovatno odbio da zatraži međunarodnu pomoć za pogođeni brod.

Tip 093 je jedna od najnaprednijih kineskih podmornica, dužine 351 stope, naoružana torpedima i poznata po niskom nivou buke. Veruje se da se potonuće dogodilo u vodama kineske provincije Šandong. Prvobitno su se na društvenim mrežama pojavili izveštaji da je podmornica potonula u blizini Tajvana.

Kinesko ministarstvo odbrane je 31. avgusta demantovalo izveštaje o nesreći nuklearne podmornice kineske narodne oslobodilačke vojske 093 Šang kod obale Tajvana. Glasine o mogućoj nesreći prokomentarisao je zvanični predstavnik kineskog ministarstva odbrane Vu Ćian.

Tajvan je dao sličnu izjavu i demantovao informacije. Tajvanski portparol ministarstva odbrane Sun Li-Fang, piše Tajpej tajms, rekao je da zajednički aparat za izviđanje i nadzor nije otkrio nikakve dokaze o padu podmornice.

Kina je od 12. do 14. avgusta izvela vojne vežbe u Istočnom kineskom moru. Manevri su se odvijali u blizini istočne provincije Džeđijang. Uvedena je privremena zabrana plovidbe na područjima gde su se vežbe odvijale.

Krajem juna, portparol tajvanskog ministarstva odbrane general-major Lin Venhuang upozorio je da će avioni i brodovi koji ulaze u obalnu zonu od 22,2 kilometra, što su teritorijalne vode ostrva, biti uništeni.

 


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /