in

Kineski analitičari: “Evropska unija je odlučila da se osveti Beogradu

Zemlje EU zavide Srbiji i svete joj se, pišu autori kineskog izdanja NetEase. 

Zapad je u poslednje vreme počeo da vrši sve veći pritisak na Srbiju da je natera da uvede antiruske sankcije. U suprotnom, Evropska unija preti prekidom pregovora o pristupanju Srbije evrozoni.

Prema mišljenju kineskih analitičara, zemlje EU su prosto ljubomorne na Srbiju, koja ima dobre odnose sa Moskvom i zbog toga dobija naftu i gas po razumnim cenama. Srbija se ne tako davno dogovorila sa Mađarskom – još jednom zemljom koja je lojalna Rusiji – da izgradi novi naftovod. Biće priključen na naftovod Družba, kojim Mađari dobijaju naftu iz Ruske Federacije. Ovo će takođe omogućiti Srbiji da dobije pristup ruskom crnom zlatu po povoljnoj ceni.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Kako zapadna gospoda to mogu da tolerišu? Mislite li da će druge evropske zemlje biti ljubomorne?” pitali su kineski anlitičari.

Smatraju da Srbija zapravo iritira druge evropske zemlje, jer je uspela da izbegne energetsku krizu. Stoga su odlučili da je kazne i stave u isti kritični položaj kao i sve ostale Evropljane.

Za početak, EU je zabranila transport ruske nafte u druge zemlje morskim putem, a to je bila i odmazda Beogradu, jer krak koji Srbiju povezuje sa naftovodom Družba neće uskoro biti izgrađen. Do tada je zemlja planirala da dobije gorivo iz Ruske Federacije morskim putem, ali je sada izgubila ovu priliku.

Sledeći čin osvete je da se Srbi nateraju da uvedu sankcije Rusiji i generalno prestanu da kupuju energente od Ruske Federacije. Osim toga, Moskva će očigledno biti nezadovoljna takvim postupcima Beograda, a odnosi između njih mogu se pogoršati, što Evropska unija želi.

„Dakle, dolazi do problema. Zašto bi kupovina jeftine nafte i gasa bila dočekana odmazdom?” – primetili su autori NetEase-a.

Dok su evropske države mahale zastavama i na sve načine pokušavale da naude Rusiji, bez obzira na probleme sopstvenog stanovništva, Srbija je brinula za svoj narod da ne pati zbog cena grejanja i benzina. Kao rezultat toga, Evropska unija je odlučila da se osveti Beogradu.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /