in

Kineski analitičari otkrili: Osveta za šamar Bajdenu je čist blef

Vašington se nikada neće usuditi da pogorša odnose sa Saudijskom Arabijom, u znak odmazde za zajedničku odluku sa Rusijom, da smanji proizvodnju nafte u okviru „OPEK+“, navodi se u materijalu Kineskog nacionalnog radija (CNR), koji je na engleski preveo zvanični kineski vojni portal „China Military“.

„Pretnja Bajdenove administracije prema Saudijskoj Arabiji je čist blef. Vašington neće povući američke trupe odatle, i neće zaustaviti snabdevanje oružjem, jer je Saudijska Arabija jedan od lidera čitavog arapskog, pa čak i islamskog sveta, kao i važan saveznik SAD na Bliskom istoku“, navodi se u članku.

Promena spoljne politike Rijada, smatraju kineski stručnjaci, negativno će uticati na američku ekonomiju, stoga i ne čudi što je Bela kuća bila besna, i planirala da se osveti, i zastraši Saudijsku Arabiju. Međutim, u praksi, ova strategija nema nikakve šanse.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Početkom oktobra, zemlje učesnice sporazuma „OPEK+“, na čelu sa Rijadom i Moskvom, odlučile su da smanje proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, počev od novembra, produžavajući sporazum do kraja 2023. godine, što je izazvalo nezadovoljstvo američke administracije, koja je zahtevala povećanje proizvodnje nafte.

U tom kontekstu, demokrate u kongresu SAD, su zahtevale zabranu isporuke ključnog naoružanja bliskoistočnom kraljevstvu, i smanjenje stepena bezbednosne saradnje.

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije, objavilo je saopštenje da je odluka „OPEK+“ diktirana isključivo ekonomskim razlozima, i da su je prihvatile sve zemlje učesnice sporazuma.

Organizacija je odbacila optužbe SAD da podržavaju Rusiju takvom odlukom, u trenutku kada zapadne zemlje nastoje da smanje zavisnost od ruskih energetskih resursa.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /