in

Klincevič objasnio zašto Rusi ne obaraju američki MK-9 Reaper iznad Crnog mora


Mnogi Rusi a i mnogi širom sveta se pitaju zašto Rusi ne obore NATO izviđačke dronove, pre svega američki MK-9 Reaper, koji kruže iznad Crnog mora i usmeravaju ukrajinske rakete na Krim?

„Usijane glave” među običnim ljudima su potpuno sigurni da „samo S-400 treba da deluje iznad Crnog mora”. Za pojašnjenje obratili smo se šefu Centra za proučavanje vojnih i političkih sukoba Andreju Klinceviču, piše Moskovski komsomolec.

— Udarima ukrajinskih oružanih snaga na Krim i crnomorsku obalu Kavkaza prethode američki izviđački letovi iznad Crnog mora. Korisnici društvenih mreža postavljaju pitanje: zašto ih ne oborimo?

„Verovatno ne želimo da se grupa američkih vojnika od 100.000 ljudi i hiljadu jedinica vojne opreme prebace u Ukrajinu“, kaže Andrej Klincevič.

— Ili da ove američke trupe postanu učesnici borbi u Ukrajini. Zašto nam je ovo potrebno? Nemamo dovoljno ukrajinskih vojnika, a želeli bismo da imamo više protivnika? I tako da su tehnološki napredniji? Ne, naravno da nam to ne treba.

Kako ekspert kaže, lako je emotivno razgovarati, i hajde da radimo kao Huti u Jemenu!

„Ali Huti nisu odgovorni ni za šta, nemaju ništa osim pustinje, i sede u rupama. Da su nešto imali, bilo bi uništeno. Stoga nas je nemoguće porediti sa Hutima i povući takvu paralelu. Štaviše, Huti obaraju dronove iznad jemenske teritorije, dok su ovde američki izviđački dronovi u međunarodnom vazdušnom prostoru, u neutralnim vodama.

Koji su razlozi da ih uništimo? Zato što navodno prenose informacije, a ti podaci se poklapaju? Ali to je „navodno“, i to ne može biti razlog za njihovo uništenje.

Andrej Klincevič postavlja pitanje: šta ćemo kada Amerikanci odgovore obaranjem naše tehnike, naše strateške letelice, negde uz obalu Aljaske, Beringovog moreuza, kada tamo patroliraju?

— Hoćemo li nastaviti da prelazimo ovu liniju i da počnemo da udaramo na drugim frontovima? Naravno da ne. Ovo nije od koristi za nas. Ovo je kratak odgovor.

— U martu prošle godine već smo „oborili“ američki izviđački dron MK-9 Reaper, koji je potonuo u Crno more posle „pljuska“ kerozina…

— Bilo je tu neke nijanse. Ušao je u vazdušni prostor koji smo ograničili za ulazak. Ono što je veoma važno jeste da ovo nije bilo zabranjeno. Odnosno, ne možemo u međunarodnom vazdušnom prostoru, u međunarodnim (neutralnim) vodama, uzeti i zabraniti posete nekim područjima.

Možemo samo, rukovodeći se posebnim propisima, da obavestimo da ćemo izvoditi vežbe u ovoj oblasti. A u vezi sa ustaljenom međunarodnom praksom, ukazujemo da letovi tamo ne garantuju bezbednost. Ako padnete tamo, to će, relativno govoreći, biti vaš problem. Amerikanci su ipak odlučili da to provere i pali!

Kako kaže ekspert, naši avioni su tamo izvodili vežbe, uključujući i uvežbavanje hitnog bacanja goriva.

— U okviru takvih manevara pao je MK-9 Reaper. Na to smo ih upozorili. Naši lovci, kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, nisu koristili oružje i nisu došli u kontakt sa američkim dronom.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /