in

Ključa rat na Bliskom istoku: Nuklearno naoružani Pakistan sprema odmazdu Iranu

Da li je ovo početak nečega mnogo goreg?

Pakistan je oštro osudio iranski vazdušni napad unutar svojih granica. U napadu je ubijeno i dvoje dece. Pakistan je to nazvao „ničim izazvanim kršenjem njihovog vazdušnog prostora“ i najavio odmazdu, prenosi Si-en-en.

Iran je saopštio da je upotrebio „precizne rakete i bespilotne letelice“ da uništi dva uporišta sunitske militantne grupe Džaiš al-Adl, poznate u Iranu kao Džaiš al-Dhulm, u pakistanskoj jugozapadnoj provinciji Beludžistan, javila je iranska novinska agencija Tasnim.

Napad je usledio nakon što je Iran u ponedeljak lansirao rakete u severnom Iraku i Siriji. To je najnovija eskalacija neprijateljstava na Bliskom istoku, gde izraelski rat u Gazi preti da eskalira u širi regionalni sukob.

Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana saopštilo je da je u napadu na njegovoj teritoriji ubijeno dvoje nevine dece i upozorilo Iran na ozbiljne posledice.

– Još više zabrinjava što se to dogodilo uprkos postojanju nekoliko kanala komunikacije između Pakistana i Irana, saopštilo je ministarstvo.

Nakon napada, nuklearno naoružani Pakistan uputio je oštar protest sa visokim zvaničnikom iranskog ministarstva spoljnih poslova u Teheranu, rekavši da će odgovornost za posledice pasti isključivo na Iranu

Militantna grupa Džaiš al Adl saopštila je kasno sinoć da je iranska Revolucionarna garda upotrebila šest dronova za napad i niz raketa da uništi dve kuće u kojima su živele žene i deca njihovih boraca.

Poginule su devojčice od osam i 12 godina, a povređene su najmanje četiri osobe. Cilj napada bila je i džamija u blizini napadnutih kuća.

Džaiš al Adl, ili Vojska pravde, je separatistička militantna grupa koja deluje sa obe strane granice i koja je ranije preuzela odgovornost za napade na iranske ciljeve. Njihov cilj je nezavisnost iranskog Sistana i pokrajine Beludžistan.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /