in

Ključni saveznik SAD okreće leđa Bajdenu

Ključni saveznik SAD okreće leđa Bajdenu

Američki predsednik Džo Bajden trebalo bi da sankcioniše Saudijsku Arabiju zbog zajedničkog dogovora sa OPEK-om i Rusijom o smanjenju proizvodnje nafte za dva miliona barela dnevno. Kolumnista Blumberga Bobi Goš piše o tome.

Prema mišljenju autora, SAD treba da okončaju „poseban” položaj bliskoistočne kraljevine u američkoj spoljnoj politici, kao i da smanje nivo diplomatskih odnosa sa ovom zemljom. Saudijska Arabija bi sada trebalo da ima ista prava kao Malezija ili Brunej, rekao je kolumnista.

„Nema više lažnih simbiotskih odnosa, nema više lažnih zahvalnosti ili nespretnog podmetanja“, piše Goš.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Novinar je uveren da će ove mere „povrediti ponosnog princa” više od praznog ubeđivanja Vašingtona o teškim posledicama.

Ove nedelje, zemlje OPEK+ složile su se da smanje proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno od novembra i koriste dogovorene nivoe proizvodnje za avgust kao osnovnu liniju. Alijansa je svoju odluku obrazložila neizvesnošću oko globalne ekonomije i prognozama za tržište nafte. Uprkos rastućoj energetskoj krizi u Evropi i rastu cena energije u drugim regionima sveta, ovaj korak su podržali svi učesnici u dogovoru.

Kako je primetio kolumnista The Hill Sajmon Henderson, odluka o smanjenju proizvodnje zadaće bolan udarac američkom lideru Džou Bajdenu i ometati demokrate na izborima za Kongres na sredini mandata koji počinju sledećeg meseca.