in

Ko je nova ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Negre

Dubravka Đedović Negre trebalo bi da bude nova ministarka rudarstva i energetike, umesto Zorane Mihajlović. Đedović Negre ima više od 16 godina iskustva iz međunarodnog bankarskog sektora.

Trenutno je članica Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo.

Dubravka Đedović Nègre je među imenima ministara nove Vlade Srbije u okviru predloga premijerke Ane Brnabić koji je usvojen na Sednici glavnog odbora Srpske napredne stranke. Sednica je održana danas u Beogradu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Đedović Nègre je diplomirala bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i UCLA Anderson školi mendžmenta u Los Anđelesu, navodi se na sajtu NLB Komercijalne banke. Gost je predavač na Master studijama University College London.

Đedović Nègre je donela bogato 16 godina dugo međunarodno iskustvo finansiranja velikih korporacija, investicija i projekata iz oblasti transporta, energetike, telekomunikacija, inovacija, zdravstva i drugih industrija, ali i iskustvo u finansiranju malih i srednjih preduzeća, koja su stub nacionalne privrede, piše na sajtu Banke.

Regionalni direktor EIB-a pet godina

Na mesto članice IO NLB Komercijalne banke došla je u decembru 2021. sa pozicije direktorke Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, koju je obavljala od 2016.

Pre dolaska na funkciju EIB-a u Beogradu, u sedištu ove banke u Luksemburgu bila je menadžer za Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju, ali i zadužena za projekte javno-privatnog partnerstva i projektna finansiranja uključujući Irsku, Francusku, Veliku Britaniju i zemlje Beneluksa, navodi se na sajtu.

U tom periodu uspešno je finansirala, kako se navodi na sajtu Istinomer, projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, transporta, kao i zdravstva u Holandiji, Velikoj Britaniji i Irskoj, između ostalih.

Đedović Nègre je ugovorila prvi projekat javno-privatnog partnerstva (JPP) u Hrvatskoj, za koji je nagrađena od strane Project Finance magazina za Evropsku transakciju godine u avio sektoru 2013, navodi se na sajtu Banke.

Pre karijere u bankarstvu, kako se dodaje, radila je u medijima i komunikacijama, kada je i nagrađena priznanjem Nacionalne akademije za televiziju, umetnost i nauku SAD-a za izveštavanje o ratu u Avganistanu 2001.

Istinomer prenosi da je radila kao TV producent za CNN International, pokrivajući konflikte.

Ko je muž Dubravke Đedović Negre, intrigantne ministarke o kojoj ne prestaje da se priča

Od trenutka kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pročitao imena koja konkurišu za novu vladu, jedna osoba sa spiska se posebno izdvojila. Reč je o budućoj ministarki energetike Dubravki Đedović Negre.

Iako nije bila naširoko poznata u domaćoj javnosti, nova ministarka energetike veoma je poznata u poslovnim i ekonomskim krugovima. Dubravka Đedović Negre u novoj Vladi Srbije vodiće resor umesto Zorane Mihajlović, a na ministarsko mesto dolazi sa važne funkcije u banci.

Pored velikih poslovnih uspeha, Dubravka se može pohvaliti i velikom porodicom. Ona je udata za bivšeg ragbistu i triatlonca Kristofa Negrea, sa kojim je u braku dobila dvoje dece. Pored njih, Dubravka je usvojila i odgajala još dve devojčice iz njegovog prethodnog braka, piše Zadovoljna.

Kristof, koji je rođen u Francuskoj, iza sebe ima veoma uspešnu poslovnu karijeru. Završio je koledž u Oksfordu, radio je kao advokat, ali i kao menadžerski savetnik i izabrani predstavnik osoblja u Evropskoj investicionoj banci. To međutim,nije sve.

Kristof je osnivač i generalni partner u Western Balkans Private Equity Fund, ali i vlasnik firmi Kovidor International i DND – Razvoj nekretnina.

U jedom intervjuu, Kristof koji se sa porodicom doselio u Beograd 2017. godine, nije sakrio da je oduševljen našom prestonicom.

– Ovaj grad je pun energije i života. To je poslovni centar sa veoma dobrim kvalitetom života i, što je najvažnije – u kojem žive ljudi koji vam otvaraju svoje domove i svoja srca. Ovde smo stekli prijatelje za ceo život – rekao je Kristof pre dve godine za domaće medije.

Inače, Dubravka ima bogato međunarodno iskustvo finansiranja velikih korporacija, investicija i projekata iz oblasti transporta, energetike, telekomunikacija, inovacija, zdravstva i drugih industrija, ali i iskustvo u finansiranju malih i srednjih preduzeća.

Diplomirala je bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i Anderson školi mendžmenta u Los Anđelesu.

Pored svih poslovnih obaveza, Dubravka uvek nađe slobodno vreme, a najviše voli da ga provodi s decom i prijateljima.

 

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

(blic.rs, Balkan green energy news,zadovoljna.rs)

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /