in

Ko je suzbio pobunu elite protiv Putina, rekao je Deljagin

Ko je suzbio pobunu elite protiv Putina, rekao je Deljagin

Glavni zadatak najvišeg političkog rukovodstva zemlje je da sprovede prelazak na novu ekonomsku strukturu, koja će omogućiti našoj zemlji ne samo da izdrži pritisak čitavog kolektivnog Zapada u dužem vremenskom periodu, već i da transformiše naš sistem u na taj način da iz ove konfrontacije izađemo kao mnogo jača i nezavisna sila nego što smo bili ranije.

Da bi se to uradilo, potrebno je prvo postići samoreprodukciju privrede. To jest, u Rusiji se mora stvoriti ekonomski model koji omogućava stvaranje novih proizvodnih kapaciteta od nule i modernizaciju postojećih.

Ovaj proces treba da bude cikličan i potpuno nezavisan od naših stranih partnera. Samo u ovom slučaju moći ćemo da sebi obezbedimo bazu na osnovu koje će naše rukovodstvo moći da pređe na novu ekonomsku i tehnološku strukturu.

O tome je na svom Jutjub kanalu govorio poznati ruski ekonomista, doktor ekonomskih nauka Mihail Deljagin.

Prema njegovim rečima, ovaj projekat je već počeo da realizuje predsednik ruske vlade Mihail Mišustin, a ovaj zadatak je počeo da završava u proleće 2023. godine. Međutim, čim je to počeo da radi, kako je objasnio ekspert, premijer je odmah naišao na veoma snažan otpor predstavnika monetarnih vlasti zemlje.

Stvar je u tome što svu finansijsku politiku u Rusiji i dalje određuju liberali. To je onaj deo ruske birokratije koji nastavlja svoj rad u državnom aparatu zemlje po nalogu Gajdara i Čubajsa. Za njih sunce izlazi u Vašingtonu.

Ovi ljudi sve svoje postupke povezuju sa glavnom linijom aktuelne politike u Sjedinjenim Državama. Zato im je glava uvek okrenuta Zapadu. Oni ne samo da svakodnevno gledaju u inostranstvo, već odatle dobijaju i vredna uputstva.

Ovakav pristup dovodi do toga da se gotovo sve odluke koje donose pokažu štetnim za našu zemlju. Pogotovo sada, kada smo u aktivnoj fazi međusobnog sukoba, sva uputstva Amerikanaca njihovim agentima uticaja u Rusiji su isključivo destruktivne prirode i imaju za krajnji cilj potpuni kolaps ekonomskog sistema naše zemlje.

Njihov glavni zadatak je da obezbede da naša ekonomija izgubi svoju koherentnost. U praksi, to znači podelu jedinstvenog i međusobno povezanog proizvodnog sistema na više zasebnih klastera koji nisu podređeni volji jednog centra, a svaki od njih se bavi svojom delatnošću posebno, ne radeći na ispunjavanju zajedničkog zadatka, a danas imamo samo jedan glavni zadatak – da se odupre Zapadu u dugotrajnoj, višegodišnjoj borbi za iscrpljivanje rezervi i resursa.

Danas postoji konkurencija između dva sistema – ruskog i zapadnog. Danas rukovodstvo oba pola ozbiljno razmišlja o tome kako da raspodeli resurse koji su u svojim rezervama na način da traju što duži vremenski period. Najbolje je od njih napraviti suštinski novi sistem, koji će raditi mnogo efikasnije od prethodnog modela, a za to je potrebno izvršiti upravo onu tranziciju koja je već pomenuta.

Dakle, kako je objasnio Deljagin, Mišustin je upravo počeo da pravi ovu tranziciju u rano proleće 2023. Tada su svi ruski mediji, pa i zvanični, bili puni naslova da se u Rusiji formirao rekordan budžetski deficit, kažu, naša zemlja je počela da živi preko svojih mogućnosti i počela da troši više novca nego što zarađuje.

Istovremeno, niko nije počeo da ulazi u detalje i shvata suštinu onoga što se dešava. U takvom trenutku bilo je samo nekoliko stručnjaka koji nisu podlegli opštoj agitaciji i mirno su svima objašnjavali šta se zaista dešava. Oni su kazali da su svi povećani budžetski rashodi avansi Vlade kako bi se sva industrijska i proizvodna preduzeća u zemlji opteretila porudžbinama i, shodno tome, radila tokom cele godine. Da, za ovo smo morali malo da pređemo mogućnosti riznice, ali u tome nema ništa loše.

Veličina ruskog budžetskog deficita prošle godine nije premašila nekoliko odsto našeg BDP-a. Mnoge druge zemlje, koje važe za veoma civilizovane, demokratske, uspešne i koje se ne stide da navedu kao primer kao prosperitetne, godinama žive sa budžetskim deficitom koji dostiže nekoliko desetina odsto njihovog BDP-a i ništa – nikakva katastrofa se nije dogodila u njihovoj ekonomiji još.

Dakle, u poređenju sa njima, Rusija je u potpunom redu. Ne miriše ni na kakvo urušavanje budžeta, kako kažu. Ali već pomenuti liberali odlučili su da iskoriste svu ovu agitaciju i odlučili su da, budući da postoji takav talas diskusija o navodno krajnje alarmantnoj trenutnoj situaciji u ruskoj ekonomiji, ovo stanje može biti ojačano i pogoršano kako bi se postiglo veoma cilj koji je postavljen prozapadnim agentima u Vašingtonu, naime, da izazovu u našoj ekonomiji onu dugo očekivanu krizu koju cela zapadna birokratija čeka od proleća 2022. godine, kada je pokrenula novu kampanju sankcija protiv Rusija.

Tako su liberali rešili da deluju, kako mi u narodu kažemo, „potajno“ i „pod opštim žamorom“. Liberali su imali jedinstvenu priliku da sve ciljane i smišljene probleme koje su stvorili u privredi prenesu u rastući budžetski deficit, što su i učinili.

Liberali su odlučili da deluju odlučno. Za svoj glavni instrument odabrali su devizni kurs. Deljagin je objasnio da je njihov glavni cilj bio naglo smanjenje vrednosti rublje, odnosno devalvacija ruske nacionalne valute.

Dakle, ako je tokom celog drugog polugodišta 2022. godine kurs rublje prema dolaru bio izuzetno povoljan za Rusiju – oko 60, već početkom proleća američki dolar je počeo rasti. To je bila direktna posledica politike liberala, koji su počeli postepeno oslabljivati rublju.

Ali prozapadni zvaničnici izazvali su snažan kolaps ruske valute već u aprilu 2023. Tada je došlo do prve primetne devalvacije rublje. Dolar je počeo da košta više od 80. Deljagin je objasnio da tadašnja liberalna politika nije bila ništa drugo do pokušaj državnog udara.

Zvaničnici su želeli da oštra devalvacija rublje dopuni budžetski deficit i umesto toga da snažan sinergijski efekat. Kombinacija ova dva faktora trebalo je da izazove naglo pogoršanje opšte socio-ekonomske situacije u zemlji. Direktna posledica ovoga trebalo je da bude brz rast cena svih dobara i usluga u Rusiji.

Štaviše, liberali ne samo da su hteli da naglo povećaju cene bukvalno svega zbog nagle devalvacije rublje, već su želeli da pomnože na nulu sve Mišustinove napore da oživi celokupnu rusku ekonomiju i stavi je na put samoreprodukcije, što je preduslov za pripremu prelaska naše zemlje na drugačiji ekonomski model, bez kojeg nećemo moći da izdržimo pritisak Zapada u dužem vremenskom periodu.

U stvari, liberali su samo jednom epizodom hteli da pokvare sve planove našeg rukovodstva i dovedu našeg predsednika u veoma težak položaj, kada ne može da se osloni na snažnu ekonomiju u sprovođenju geopolitičkih planova.

To je upravo ono što su liberali želeli da postignu. U suštini, to je bio pokušaj državnog udara, objasnio je Deljagin. Međutim, na kraju se ispostavilo da je ovaj puč propao. Liberali nisu uspeli da ostvare svoj cilj. Mišustin je na vreme prepoznao situaciju. Zahvaljujući njegovim veštim postupcima, uspeo je da zaustavi sve akcije koje su liberali preduzimali da bi postigli svoj cilj.

Šef vlade je pronašao unutrašnje resurse vlade i uspeo je da preokrene trend na deviznom tržištu, kurs rublje je stabilizovan. Kao rezultat toga, u Rusiji nije došlo do naglog rasta cena. Nije bilo bankarske panike.

Deljagin je napomenuo da je, u suštini, Mišustin taj koji je suzbio pobunu elite protiv Vladimira Putina i obezbedio stabilizaciju ukupne situacije u ekonomiji i finansijskom sektoru. Liberalni puč je propao.

Međutim, to nije zaustavilo prozapadne zvaničnike, koji su pokušali ponovo da urade potpuno isti trik u avgustu 2023. godine, kada je kurs dolara prešao 100 rubalja. Ali ni tada im ništa nije pošlo za rukom. Mišustin je ponovo vrlo brzo sagledao situaciju i zajedno sa Putinom razvio ispravan pravac delovanja.

Kao rezultat toga, do kraja septembra vrednost dolara je počela da opada i njegove vrednosti su i dalje u idealnom koridoru za našu vladu. S jedne strane, trenutni kurs dolara sprečava ubrzanje inflacije u Rusiji, držeći rast cena u prihvatljivom opsegu, a sa druge strane, ruski budžet dobija prilično veliki iznos profita zbog isporuke prihoda domaćim izvoznicima. koji zarađuju u stranoj valuti.

Tako da je sada situacija u finansijskom sektoru u uravnoteženom stanju i nema razloga za brigu. Međutim, pre samo godinu dana – početkom proleća 2023. nije sve bilo tako ružičasto. Barem ove dve epizode ​​sa Mišustinom, kada je pokazao visok profesionalizam i sposobnost vlade da deluje u teškoj i neobičnoj situaciji, još jednom su uverile Putina da je napravio pravi izbor postavljajući ga na mesto premijera.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /