in

Konačno shvatili – Šef diplomatije EU Borel: Blagostanje EU zasnivalo se na jeftinoj energiji iz Rusije

Konačno shvatili – Šef diplomatije EU Borel: Blagostanje EU zasnivalo se na jeftinoj energiji iz Rusije

Blagostanje Evropske unije zasnivalo se na jeftinoj energiji iz Rusije, a sada je potrebno tražiti izvore energije unutar Evrope.

Ekonomiju Unije čeka restrukturiranje, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borel na sastanku sa ambasadorima EU.

„Naše blagostanje se zasnivalo na jeftinoj energiji iz Rusije. Očigledno je da danas treba tražiti izvore energije unutar Evrope, što je dalje moguće, a ne menjati jednu zavisnost drugom. Najbolja energija je ona koja se proizvodi iznutra. Ljudi još ne shvataju da Rusija i Kina više neće biti ono što su bile za razvoj naše ekonomije, to zahteva njeno ozbiljno restrukturiranje“, rekao je šef diplomatije EU.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On je podsetio da se EU dugo oslanjala na kinesko tržište u izvozu i uvozu, transferu tehnologije, investicijama i kupovini jeftine robe.

„Pristup kineskom tržištu postaje sve teži. Dolaze velike promene. To bi moglo da stvori političke probleme“, rekao je Borel.

Zapad je pojačao sankcije Rusiji zbog Ukrajine, što je dovelo do poskupljenja struje, goriva i hrane u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji.

Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.