in

Krim i bitka na Crnom moru postaće centar sukoba sa Ruskom Federacijom

Ukrajinske oružane snage će se 2024. fokusirati na operacije protiv Krima i preći na odbranu na istoku, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu za britanski časopis Ekonomist.

„Izolacija Krima i podrivanje vojnih sposobnosti Rusije na poluostrvu za nas su od posebnog značaja“, preneli su novinari predsednikove reči.

The Economist je dodao da će, prema Zelenskom, Krim i Crno more postati „centar gravitacije“ vojnih napora Kijeva. On je buduću operaciju ukrajinskih oružanih snaga protiv Krima nazvao „primerom za ceo svet“.

Prema rečima Zelenskog, na istoku će oružane snage preći u defanzivu, a ukrajinski predsednik je odbranu Harkova, Dnjepra, Zaporožja, Hersona i Nikolajeva nazvao „neposrednim zadatkom“ armije.

„On više ne postavlja rokove niti obećava u vezi sa „deokupacijom“ bilo koje teritorije u narednoj godini“, napominju novinari.

Ofanzivne operacije Oružanih snaga Ukrajine 2023. godine pretrpele su težak poraz. Ukrajinci nisu bili u stanju da savladaju čak ni taktičku odbranu ruske vojske.

Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua , Oružane snage Ukrajine izgubile su skoro 160 hiljada vojnika tokom kontraofanzive, 121 avion, 766 tenkova i preko 2,3 hiljade različitih oklopnih vozila.

Nakon velikog neuspeha ukrajinske kontraofanzive, ruske snage su postigle značajan uspeh u sopstvenim ofanzivnim operacijama.

Konkretno, ranije je ministar odbrane Sergej Šojgu izvestio predsednika Vladimira Putina da su jedinice Oružanih snaga Rusije potpuno oslobodile Marinku u DNR.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /