in

Likvidacija mozga operacije napada na američku vojnu bazu- Pravi okidač za rat na Bliskom istoku?!

U sredu uveče, 7. februara, terenac je prolazio kroz puste ulice Bagdada, prevozeći Visama Mohameda Sabera Al-Saedia, komandanta logistike i glavnog operativca serije napada na američke vojne baze u Iraku, Siriji i Jordanu.

Al-Saedi je član organizacije Katib al Hezbolah, koja se povezuje sa brigadom Al Kuds Iranske revolucionarne garde. U tom trenutku, vozilo je pogodio projektil, izazivajući eksploziju i požar. Očevici su čuli zvuk bespilotne letelice na nebu.

Američka Centralna komanda potvrdila je da je taktička bespilotna letelica RQ-9 „Reaper“ izvela raketni napad na vođe militantne organizacije Katib Al Hezbolah koristeći specijalizovani projektil AGM-114R9X Ninja Hellfire.

Ovaj napad je deo šireg vazdušnog udara izvedenog strateškim bombarderima B-1B Lancer, borbenim avionima F-18 i krstarećim raketama na vojne ciljeve u Siriji i Iraku, koji pripadaju prošiitskoj organizaciji Katib al Hezbolah.

Napad je deo višestruke reakcije koju je naredio predsednik Bajden. Ova akcija je inspirisana likvidacijom Kasema Sulejmanija, komandanta brigade Al Kuds Iranske revolucionarne garde, odgovorne za slom Islamske države na Bliskom istoku, kako bi se zaustavio rast šiitskog uticaja u regionu.

Grupacija Harakat al-Nudžaba zapretila je brzom odmazdom zbog likvidacije, a iračke snage bezbednosti su navodno upozorene da se drže dalje od američkih „okupacionih snaga“ u okolini Bagdada i širom Iraka.

Napad na američku vojnu bazu „Tower 22“ nije bio otkriven, verovatno zbog niske putanje leta. Pre napada, baza je pojačala odbranu od dronova.

AGM-114R9X Ninja Hellfire je modifikovana protivoklopna raketa koja koristi oštrice umesto eksplozivne bojeve glave. Ovaj projektil je prvi put upotrebljen u likvidaciji Kasema Sulejmanija 2020. godine. Raketa je idealna za atentate u naseljenim područjima jer minimizira kolateralnu štetu i omogućava precizno ciljanje na metu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /