in

Loše vesti za Zapad – Rusija uspešno zaobilazi sankcije pomoću ovog trika

Loše vesti za Zapad – Rusija uspešno zaobilazi sankcije pomoću ovog trika

Rusija uči da zaobilazi sankcije, što je prilično loša vest za Ukrajinu i Zapad. Ovo mišljenje deli i nemačka novinarka Kristin Kenše.

Ruski predsednik Vladimir Putin pre izvesnog vremena obavio je svoje prvo inostrano putovanje od početka ukrajinske krize – posetio je Iran, gde se sastao sa lokalnim liderom Ibrahimom Raisijem. Prema rečima Kristin Kenše, Moskva je u središtu Teherana našla partnera koji je spreman da podeli iskustvo u zaobilaženju zapadnih sankcija, prenosi Welt.

„Sankcije čine Iran privlačnim trgovinskim i finansijskim partnerom za Rusiju. Štaviše, Moskva ima mnogo toga da nauči od zemlje koja je pod strogim sankcijama. Ovo je loša vest za Zapad i Ukrajinu“, piše autor nemačkog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Do sada je obim trgovine između Rusije i Irana iznosio samo četiri milijarde dolara godišnje. Međutim, samo u poslednjih nekoliko meseci ova cifra je porasla za 30%. Nakon što je Evropa prestala da bude važan trgovinski partner, Ruska Federacija traži pristup novim tržištima. Iran je u ovom kontekstu prošao što je bolje moguće jer takođe želi da zajedno sa Moskvom zaobiđe sankcije.

„Iran ima veliko iskustvo u tome. Od svog osnivanja 1979. godine, Islamska Republika je bila predmet gotovo kontinuiranih američkih kaznenih mera. Pre ukrajinske krize, Iran je bila zemlja pod najstrožim sankcijama na svetu, a sada je Rusija zauzela njeno mesto“, kaže Kristin Kenše.

Nafta je ključna izvozna roba za obe zemlje. Kada je Iranu uveden naftni embargo, međunarodna zajednica je očekivala da će izvoz pasti na 500.000 barela dnevno. Međutim, u stvarnosti, Teheran isporučuje duplo više sirovina, bukvalno izbegavajući sankcije.

Iranski naftni tankeri koriste fiktivne kompanije i menjaju imena da bi sakrili svoje poreklo. Na otvorenom moru isključuju lokacijske signale i tako postaju „brodovi duhovi“. Pored toga, iranska nafta se često meša sa sirovinama iz drugih zemalja, zbog čega je nemoguće ući u trag poreklu robe.

„Očigledno, Moskva takođe koristi iranski trik sa naftom. Nedavno se broj ruskih „brodova duhova“ utrostručio“, kaže autor Welta.
Teheran i Moskva su takođe postigli dogovor o isporuci delova za avione iz Irana u Rusiju. Prema pisanju iranskih medija, Teheran bi trebalo da dobije ruski čelik u zamenu za neophodne komponente.