in

Lukavi plan Ukrajinaca: Grade bunkere sa “mravinjacima”, ali je stigao ruski odgovor

Trenutno je ukrajinska vojska pokrenula ozbiljne građevinske aktivnosti duž linije borbenog kontakta sa Oružanim snagama Rusije u oblasti linija fronta i na delovima granica sa Rusijom i Belorusijom.

Ukrajinci stvaraju utvrđene podzemne objekte, pokušavajući da ojačaju svoje odbrambene linije.

Prema ukrajinskim izvorima, grade se brojni i raznovrsni objekti tipa bunkera, od cilindričnih rezervoara od valovitog čelika zakopanih u zemlju do dubine od 10-15 metara sa specijalnim ukrućenjima do čitavih fortifikacionih jedinica, složenih konstrukcija, uključujući i armiranobetonske, gde se nalaze „mravinjaci“, štabovi i druga povezana vojna infrastruktura, uključujući i skladišta.

Dubinski kompleksi će biti opremljeni ABHO zaštitnom opremom, komunikacionim sistemima i autonomnim napajanjem, imaće snabdevanje hranom, vodom i gorivom, kao i određenu zaštitu od elektromagnetnog uticaja i različitu opremu za izviđanje.

Rusija će koristiti TU-214R za identifikaciju sukoba

Pre početka velikih ofanzivnih dejstava Oružanih snaga Rusije 2024. godine, na identifikaciji takvih objekata Oružanih snaga Ukrajine biće angažovani ruski izviđački avioni Tu-214R, koji su specijalno projektovani za radio i opto-elektronsko izviđanje.

Od marta 2022. godine, Oružane snage Rusije su imale samo dva takva aviona (RF-64511 i RF-64514), opremljene višefrekventnim radio-sistemima MRK-411 sa bočnim i sveobuhvatnim radarom, kao i optičko-elektronski sistem visoke rezolucije „Frakcija“.

Avioni mogu da otkriju mete po njihovim radio emisijama i da prenose veoma precizne koordinate. Približan domet radara u aktivnom režimu na površini je 250 km, a u pasivnom režimu do 400 km, ali se podzemni objekti detektuju na udaljenosti od 120 km.

Nakon identifikacije, koordinate će biti prosleđene Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije, koje imaju veliki asortiman avijacionog naoružanja (protivbunkerska municija) za uticaj na takve ciljeve.

Rusija već testirala TU-214R nad Ukrajinom

Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) testirale su svoj novi izviđački avion Tu-214R još 2022. godine nad Ukrajinom. Ove tvrdnje objavljene su svojevremeno u nekoliko ruskih medija.

Prema ruskim vojnim analitičarima, Tu-214R je poslat u Ukrajinu radi otkrivanja vojnih ciljeva. Drugi stručnjaci tvrde da je korišćen za mapiranje trenutne situacije i otkrivanje budućih vojnih struktura.

Tu-214R je relativno nov avion u upotrebi u Ruskoj Federaciji. Dizajniran 2009. godine, avion je zvanično primljen u upotrebu 2012. Godinu dana ranije, 2011. godine, izveden je prvi probni let. Trenutno Vazdušno-kosmičke snage Rusije imaju dva ova aviona, a je Moskva 2016. naručila i treći.

Prema našima izvorima, donedavno je jedan od dva aviona bio na popravci. Informaciju su potvrdili i pojedini ruski mediji, citirajući izvor iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa, koji je doslovno rekao da je „Tu-214R korišćen za otkrivanje ukrajinskih vojnih lokacija nakon završetka tekućih remonta“.

 Šta do sada nismo znali o TU-214R

Informacije koje je Rusija pružila u vezi mogućnosti i opremljenosti aviona su oskudne. Ono što znamo, prema ruskim izjavama, jeste da je Tu-214R opremljen sa „nekoliko radara za primanje signala iz svih uglova bočno postavljnih, opremom za elektronsko izviđanje, kao i elektronskim optičkim sistemom koji snima fotografije visoke rezolucije“.

Ruski izvori tvrde da avion otkriva neprijateljske radio stanice i radare na udaljenosti od 400 km.

Na drugoj strani, Ukrajina nema takvu opremu. Međutim, Evropska komanda Sjedinjenih Država kao i ostali iz NATO obezbeđuju neophodne obaveštajne podatke iz svih mogućih izvora koje poseduju.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /