in

Manevar Rusije pretvorio Dnjepar u problem Ukrajine

Manevar Rusije pretvorio Dnjepar u problem Ukrajine

Rusija je pametnim strateškim manevrom, reku Dnjepar pretvorila u problem za ukrajinsku vojsku. Takve zaključke, izneo je ekspert za zapadne medije, Vikram Mital.

Ruska vojska je prošle nedelje odlučila da napusti grad Herson, i povuče se na istočnu obalu Dnjepra. Prema rečima Mitala, manevar Rusije obećava nevolje Ukrajini. Ovo prenosi „Forbs“.

Analitičar „Forbsa“ je naveo, da je ruska vojska stvorila višestepenu odbranu na istočnoj obali Dnjepra. Sada, da bi nastavile svoju kontraofanzivu, ukrajinske trupe će morati da pređu reku, što će biti izuzetno teško izvodljivo.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Da bi uspešno prešla tako ozbiljnu vodenu barijeru, Ukrajina treba da kontroliše dalju obalu reke. Međutim, tamo se nalaze ruske trupe, koje će svojom vatrom suzbiti svaki pokušaj prelaska Dnjepra. Oružane snage Ukrajine će u uslovima neprijateljskih artiljerijskih udara, morati da grade pontonske prelaze koje će koristiti jurišni odredi.

„Iako Ukrajinci imaju inžinjerijske jedinice sa mogućnostima premošćavanja, nije jasno koliko su dobro obučeni“, rekao je vojni ekspert.

Analitičar je skrenuo pažnju na to, da Oružane snage Ukrajine imaju izuzetno loše iskustvo u forsiranju vodenih prepreka. Konkretno, 7. maja su postavili pontonski most preko nepoznate reke, koji je brzo onesposobio ruski dron. Nedovoljna obučenost inženjerijskih i jurišnih jedinica, dovodi do činjenice da vojno osoblje ne može brzo preći reku, zbog čega postaju pogodna meta za neprijatelja.

Drugi problem za ukrajinske oružane snage je to, što je malo verovatno da će preuzeti kontrolu nad istočnom obalom Dnjepra, pre nego što počne operacija izgradnje mosta. Iako su neka borbena vozila pešadije sposobna da se kreću kroz vodu, ona to čine na krajnje nepouzdan način.

Tehnika, najverovatnije, neće stići na drugu obalu. Možda je najveći problem velika količina artiljerije koju je ruska vojska rasporedila na istočnoj obali reke. Dnjepar će biti pod stalnim nadzorom ruskih obaveštajaca i bespilotnih letelica.

„Rusi su napravili pametan taktički potez napuštajući Herson“, smatra kolumnista Forbsa.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /