in

Mekgregor: Kopnena operacija u Gazi je početak Armagedona – Dolazi veliki rat

Mekgregor: Kopnena operacija u Gazi je početak Armagedona – Dolazi veliki rat

Invazija na pojas Gaze ne samo da neće pomoći Izraelu da neutrališe „Hamas“, već će izazvati i rat sa drugim bliskoistočnim silama, upozorava penzionisani pukovnik američke vojske, Daglas Mekgregor, u intervjuu za „Judging Freedom“.

Prema njegovim rečima, ne samo Iran, već i Turska mogu da pamte svoje zamerke protiv Tel Aviva. „Ovo je rat koji se ne može dobiti“, naglašava Mekgregor.

Voditelj: Kako mi, Sjedinjene Države i Zapad, možemo da izbegnemo Armagedon?

Daglas Mekgregor: Ovo je pitanje koje bi trebalo da zanima sve u Vašingtonu, i koje se nažalost, retko postavlja. Mislim da je glavna poteškoća za Amerikance – čak i više nego za Izraelce – da shvate, koliko se značajno svet promenio od poslednjeg velikog rata koji su Izraelci bili primorani da vode. To je bilo 1973. godine.

Neki od vaših stručnjaka i gledalaca se možda sećaju da je 1973. godine, Izrael napala Sirija sa istoka i severa, dok je Egipat napao sa juga i zapada. Problem je u tome što je Egipat imao veoma ograničene ciljeve, egipatski predsednik nije bio zainteresovan da uništi Izrael, on je samo želeo da povrati kontrolu nad teritorijama izgubljenim 1967. godine.

Prešli su kanal, izgradili odbranu i tu se zaustavili. Sirijci su s druge strane, pokušali da se probiju, i neko vreme je situacija bila očajna. Međutim, Izraelci su uspeli da prvo odbiju ovu pretnju, a zatim potpuno se okrenu Egiptu.


Ovoga puta situacija je potpuno drugačija. Prvo, oružje se promenilo. Rezerve projektila u regionu su ogromne. Samo „Hezbolah“ ima, prema procenama, oko 130 hiljada. Šta tek reći o drugim snagama u regionu! Već takav arsenal je dovoljan da uništi značajan deo Izraela.

Svima ostalima u regionu je muka od Izraela, kao što je mnogima u svetu i Evropi od nas. Mislim, mi smo na ivici sveopšteg rata, i izgleda da ovo niko ne razume.

Ako Izraelci uđu u Gazu, po mom mišljenju, to je veoma nezahvalan zadatak za njih, ali izgleda da su odlučni… Ako to urade, ne samo da će izgubiti vojnike, nego neće moći da ubiju hiljade militanata „Hamasa“, što su inače zamislili. Neki će biti uništeni, ali ne svi. Oni uopšte nisu rešili svoje probleme sa „Hamasom“, sa narodom na Zapadnoj obali, a ostatak regiona je spreman za rat!

S druge strane, Iran ima oružane snage koje mogu da nas napadnu, sve koji rade u Iraku i Siriji. Ovo je jedna strana problema. Iranci neće pokušati da napadnu Izrael operativnim balističkim projektilima, jer su Izraelci rekli da će koristiti nuklearno oružje.

Turska je druga stvar. Turci imaju zamerke na Izraelce. Pre samo nekoliko godina pokušali su da isporuče humanitarnu pomoć u Gazu, ali su Izraelci ušli na njihov brod, ubili nekoliko njihovih građana i nisu pustili humanitarnu pomoć. Takve stvari ne doprinose podršci i prijateljstvu sa Turskom, koja je u stvari glavna vojna sila u sunitskom svetu.

Na kraju, tu su i Pakistanci, koji veoma blisko sarađuju sa Turcima, i jasno su stavili do znanja, da će Turcima obezbediti nuklearne bojeve glave i druge mogućnosti, ako bude potrebno da odvrate Izrael od upotrebe nuklearnog oružja. Konačno, Turska ima najveće vazduhoplovstvo i vojsku u regionu, i mogu da pošalju dva miliona ljudi na ratište za nešto više od mesec dana, a Turci se žestoko bore.

Sve ovo nagoveštava slom Izraelaca, ako krenu u ofanzivu na Gazu. Ovo što sam upravo opisao, je rat koji se ne može dobiti. Čak ni vazdušna snaga koju SAD mogu da obezbede neće biti dovoljna.

Svi znamo da tamo nemamo trupe, jednostavno trenutno nemamo toliko vojnika ili marinaca.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Mekgregor: Kopnena operacija u Gazi je početak Armagedona – Dolazi veliki rat first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /