in

Minhenska konferencija- Glavna tema ratna strategija protiv Rusije! Ovo se dešava

Ukrajina je, uz smrt Alekseja Navaljnog, tokom prepodneva bila glavna tema trodnevne jubilarne šezdesete Minhenske konferencije o bezbednosti koja se u nedelju zaršava u glavnom gradu Bavarske.

Vladimir Zelenski je od svojih zapadnih saveznika zatražio još oružja, i to pre svega dugog dometa. On se zahvalio na dosadašnjoj pomoći, ali i lidere pozvao na odgovornost, naglašavajući da je „pobeda Ukrajine u njihovim rukama“.

Zelenski je istovremeno imao seriju razgovora na najvišem nivou, između ostalog i sa američkom potpresednicom Kamalom Haris, u očekivanju da Trampovi republikanci odblokiraju pomoć od 60 milijardi evra njegovoj zemlji. U govoru u Minhenu Harisova je poručila da bi neuspeh u odmrzavanju ovog novca bio „poklon Putinu“.

Ukrajinski predsednik je imao zakazan i novi sastanak s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom s kojim je dan ranije potpisao bilateralni sporazum o slanju novih sedam milijardi evra vojne pomoć. Odmah posle toga, Zelenski je i u Parizu sa svojim domaćinom Emanuelom Makronom stavio paraf na sličan sporazum koji podrazumeva još tri milijarde tokom ove godine.

U takvoj atmosferi, saveznici su u subotu kovali stategiju kako da se suprostave Moskvi. Ovdašnji analitičari ističu da su, početkom treće godine ruske invazije, ruski vojnici u ofanzivi, a da ukrajinskoj vojsci nedostaju ljudi, oružje i municija.

S tim u vezi Zelenski je danas objasnio i razloge povlačenja njegove vojske iz Avdivke, rečima da je to bila prava odluka da bi se spasilo što je moguće više života.

Uz strahovanje po mir, istovremeno se zvecka oružjem. Stav generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga je da zemlje članice ove organizacije treba da inteziviraju proizvodnju oružja i da ga dodatno dostave Ukrajini.

U Minhenu preovladava atmosfera da je dalje naoružavanje jedini način suprotstavljanja Rusiji. U Nemačkoj postoji otvorena bojazan od mogućeg direktnog sukoba s Rusijom u istočnom krilu Alijanse.

Puno vremena posvećeno je i sukobu između Izraela i Hamasa i humanitarnoj katastrofi u Gazi, kao i opasnosti da se neprijateljstva prošire na Bliskom istoku, u očekivanom prisustvu izraelskog predsednika Isaka Hercoga i premijera palestinske teritorije Mohameda Štajeha.

Na marginama Minhenske konferencije bilo je predviđeno i održavanje sastanaka ministara spoljnih poslova zemalja članica G7.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /