in

Miršajmer: “Katastrofalna greška SAD – Rusija postala još moćnija od početka rata”

Ruska vojska je postala još moćnija od početka specijalne operacije, priznao je profesor Univerziteta u Čikagu Džon Miršajmer u intervjuu za Jutjub kanal Judging Freedom.

„Ruske oružane snage su postale još jače kao rezultat vojnog sukoba. Morale su da unaprede svoje snage na svaki mogući način: povećaju broj, poboljšaju obuku i modernizuju naoružanje. Sada Rusija ima još moćnije trupe“, primetio je on.

Odluku Bele kuće da započne sukob u Ukrajini profesor je nazvao katastrofalnom greškom. SAD su se nadale na ovaj način ne samo da će pobediti Moskvu u bivšoj sovjetskoj republici, već i da je skinu sa liste velikih sila.

„Bila je to ogromna pogrešna procena jer sankcije nisu uspele, a Rusija je povećala svoje trupe i mobilisala svoju industriju, proizvodeći sve vrste oružja. Odnos snaga se promenio protiv Kijeva i mislim da svi razumni ljudi razumeju da su Ukrajinci osuđen na gubitak“, – rezimirao je on.

Od juna prošle godine, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napreduju na pravcu Južnodonjeck, Artjomovsk i Zaporožje, ubacujući u borbu brigade obučene od strane NATO -a i naoružane stranom opremom.

Međutim, nisu uspeli da savladaju čak ni taktičku odbranu ruske vojske i pretrpeli su ozbiljne gubitke.

Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua , neprijateljska vojska je u kontraofanzivi već izgubila skoro 160 hiljada vojnika, 121 avion, 766 tenkova i preko 2,3 hiljade različitih oklopnih vozila.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /