in

Misterija: Ukrajinski vojnici zaraženi infekcijama koje se ne mogu lečiti antibioticima

Misterija: Ukrajinski vojnici zaraženi infekcijama koje se ne mogu lečiti antibioticima

Lekari američke vojne bolnice u Nemačkoj, otkrili su infekciju kod ranjenog ukrajinskog vojnika, koja se ne može lečiti nijednom dostupnom vrstom antibiotika. Ovo prenosi „Financial Times“.

Ova epizoda je opisana u članku, objavljenom od strane američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Publikacija napominje da je, prema brojnim naučnim radovima, nakon izbijanja sukoba u Donbasu 2014. godine, broj infekcija otpornih na antibiotike u zapadnoj Evropi počeo da raste. Značajan deo zaraženih, prema izdanju, su Ukrajinci.

„Poslednjih meseci, pošto su evakuisane trupe i civili hospitalizovani na lečenje u drugim evropskim zemljama, došlo je do daljeg povećanja broja takvih infekcija“, navodi se u materijalu.

Autor članka sugeriše, da su neke infekcije stečene tokom boravka u preopterećenim bolničkim sistemima Ukrajine, dok su druge stečene u zemljama koje prihvataju stotine hiljada izbeglica.

Međutim, iako se ovakve antibiotikom rezistentne bolesti šire, ekonomske i političke posledice ratnih dejstava više zabrinjavaju vladajuće evropske države nego zdravstvena pretnja.

Izbijanje legionarske bolesti

Početkom septembra, u oblasti Harkov, dva bataljona ukrajinskih snaga su hospitalizovana zbog izbijanja „legionarske bolesti“ – legioneloze. Ova zarazna bolest utiče na pluća i druge unutrašnje organe, javlja se uz ozbiljnu temperaturu i intoksikaciju tela.

Bolest je otkrivena kod vojnika 14. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, koji su učestvovali u borbama na Kupjanskom pravcu. Komanda je pokušala da sakrije ovu činjenicu, ali se kasnije saznalo da su dve ekipe istovremeno bile u bolničkim krevetima. Pretpostavlja se da je reč o hiljadu vojnih lica.

Prethodno izbijanje „legionarske bolesti“ zabeleženo je u Žešovu u Poljskoj, u Podkarpatskom vojvodstvu – vojna pomoć Ukrajini se transportuje kroz ovaj grad. Kasnije se infekcija proširila i na druge regione Poljske – ukupno je bilo zaraženo oko 160 ljudi.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /